Hírek

2017.06.03. 17:26

Visszatekintés a múltra, pillantás a tükörbe

Egy tükör, rajta a felirat: „Elődeink magasra tették a lécet... Meg tudod ugrani? Te mit teszel a településedért?” Ezt látja utoljára a látogató a Balatoni Múzeum várostörténeti kiállításán.

Keszey Ágnes

A Város napja alkalmából nyílt meg a Keszthelyi ősök, elődök és felmenők 770(0) év története a városban és környékén című tárlat.  A zárójel nem véletlen: a kiállítás nem csak a város első írásos említése  óta eltelt  770 évet mutatja be, hanem azt az megelőző kort is, hiszen már 7700 esztendeje emberlakta település.

Havasi Bálint igazgató a tárlaton
Fotók: Keszey Ágnes

A veszprémi káptalan 1247-es oklevelének másolatát is olvashatják a látogatók - ebben szerepelt először a város neve, s az eredeti példányt is hamarosan kiállítják (jelenleg egy zalaegerszegi kiállításon van).  A látogatók megismerhetik az időszámításunk előtti 6. évezred első újkőkori telepeseitől a római, népvándorlás kori, középkori majd újkori és legújabbkori személyek, családok és közösségek történetét keresztül a mához vezető utat  egészen az 1980-as évek végig.

Így kaptak  helyet például a tárlaton várostörténeti kutatások legújabb eredményei,  avar emlékek,  arcos edény, a néhány évvel ezelőtti Fő téri ásatáskor feltárt egykori keszthelyi végvár leletanyagai, angol porcelán teáskészlet, 19. századi gazdászbáli táncrend,  kalapok és kesztyűk, gyógyszertári eszközök,  mézeskalácsok és készítésükhöz szükséges szerszámok, írógép, teniszütő, egy néhány évtizede még működő műtermi fényképezőgép, közel negyven évvel ezelőtti moziműsor,  a szabadtéri színpad koncertplakátjai, s a Vasember.

- Megpróbáltuk megmutatni magát az embert, az embereket, akik itt éltek a városban. Azokat a személyeket, családokat, akiket fontosnak gondoltunk kiemelni, s az ő történetükön keresztül megmutatni, elbeszélni  Keszthely történetét. Aktív cselekvésre is szeretnénk biztatni a kiállítás látogatóit. Feltesszük a kérdést a kiállítás végén: Te mit teszel Keszthelyért? – emelte ki Havasi Bálint, a múzeum igazgatója a szombati megnyitón.

A  múltbéli utazásra, a várostörténeti kiállításra szeptember 10-ig várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!