Hírek

2016.07.19. 14:00

Vizen járó bozótvágó

Nagykanizsa – Különleges vízi jármű vágja a nádat és a sást a Principálison. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a csatornafenntartás keretében tisztítja a medret.

Pásztor András

Az elmúlt években szinte minden nagyobb esőzést követően árvízveszély fenyegette a Principális-csatorna közelében élő embereket. Volt alkalom, hogy homokzsákokkal kellett védeni az ingatlanokat, ám az esetek többségében így is elárasztotta a víz a földeket, kiskerteket, olykor a lakóházak pincéit is.

Tavaly aztán a kormány 168 millió forintot biztosított a csatorna Kiskanizsa és Bajcsa közötti 10 kilométeres, illetve a Magyarszerdahely és Alsórajk közötti 13 kilométeres szakaszának mederkotrására és tisztítására, aminek köszönhetően közel kétszeresére növekedett a víz sodrása.

A nagyszabású mederkotrás és tisztítás óta alig egy esztendő telt el, de a közelmúltban már ismét úgy nézett ki a csatorna kiskanizsai szakasza, mintha semmi sem történt volna, hiszen a nád és a sás már nem csak a meder szélét, a közepét is kezdte benőni.A minap azonban egy különleges úszó medertisztító jármű jelent meg a csatornán.

Látható, hogy a nád és a sás mennyire benőtte a csatorna medrét. A medertisztítónak bőven akad dolga a kiskanizsai szakaszon. Fotó: Szakony Attila

– Társaságunk az idén szerezte be ezt az úszó medertisztító járművet, kifejezetten a kezelésünkben lévő csatornaszakaszok rendbetételére – jegyezte meg Balassa Tibor, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kerületi felügyelője. – Ehhez a géphez számos adapter csatlakoztatható, legyen szó az iszap kitermeléséről, hínár, nád vagy sás vágásáról. Az úgynevezett rezgőkések a víz alatt vágják el a növényzet szárát, majd a felszínre úszó növényzetet kézi erővel gyűjtjük össze.

Mint megtudtuk: az igazgatóság munkatársai hétfőn kezdték a munkát és várhatóan péntekig megtisztítják a Principális-csatorna közel négy kilométeres kiskanizsai szakaszát.

Talán mondani sem kell, de a mostani medertisztításnak a közelben élők is örülnek, az elmúlt 30 évben ugyanis nem tapasztaltak hasonlót.

– Tavaly óta egészen más a helyzet itt a Principális közelében, korábban szinte minden alkalommal beázott a pincénk, az átfogó medertisztítás óta viszont nincs probléma akkor sem, ha három napig egyfolytában szakad az eső – mondta egy a közelben lakó férfi, aki hozzátette: a csatorna környezetének rendszeres karbantartása azért is fontos, mert így még mindig sokkal kevesebbe kerül, mintha évekig elhanyagolnák a növényzet visszavágását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!