Hírek

2013.04.18. 13:30

Vízerőmű a Murán

Tótszerdahely - Magyar-horvát közös projekt keretében helyeztek csütörtökön vízerőművet a Murára. A mintegy öt tonnás monstrum óránként 10 kilowatt áramot is megtermel majd a becslések szerint.

Sámel József

Komoly  munka folyt csütörtökön a Mura parton, a vízierőmű elemeinek összeszerelése, illetve  a  szerkezet vízre tétele ugyanis nagyfokú szakértelmet és precizitást igényelt. A  vízerőművet egy 12 méter hosszúságú uszályra építették, a 12 darab lapát pedig egy egyedi tervezésű generátort hajt meg, ami aztán áramot termel. A vízi létesítményt persze nem volt elég a folyóra helyezni, gondot kellett fordítani az erőmű megfelelő kikötésére. A szakemberek ezt  több távtartó rúddal és drótkötéllel  oldották meg.

- A Mura adottságai ideálisak egy kisebb méretű, törpe erőmű működéséhez, a folyó sodrását kihasználva óránként 10 kilowatt áramot tudunk fejleszteni a becslések szerint - árulta el a szerkezet tervezője Zajzon Imre mérnök. - Az úszó létesítmény semminemű káros hatást nem gyakorol a Murára, még a víz áramlását sem befolyásolja.

Fotó: Szakony Attila

- Az általunk fejlesztett áramot természetesen továbbadjuk a szolgáltatónak, így bevételhez jut az önkormányzat - vette át a szót Tislér István polgármester, aki jelezte: a törpe vízerőmű körülbelül a település közvilágításának kétszeresét tudja megtermelni, arról nem is beszélve, hogy a beruházás 4 év alatt teljesen megtérül. - Reményeink szerint a vízerőmű beválik, így a jövőben akár újabbak is kihelyezhetünk a folyóra. Hosszútávon mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy a település áramfelhasználását finanszírozni lehessen a vízerőművek által megtermelt energiából.

A közös projekt persze nemcsak a vízerőmű tervezését és kialakítását tartalmazza, a helyi  szennyvíztelep iszapkezelő létesítményének  terveit, továbbá a horvát oldalon a kotoribai kistérség szennyvíztelepének és csatornahálózatának terveihez is támogatást nyertek a pályázó konzorcium tagjai.

Mint megtudtuk: a csütörtökön vízre helyezett erőmű várhatóan a nyáron már össze lesz kötve az áramszolgáltató rendszerével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!