Hírek

2016.07.22. 16:17

Vízre szomjaznak a köztéri növények is

Keszthely, Balatongyörök – A változékony időjárás és a kánikulai meleg a növényeket is megviselheti, így a virágosításért felelős szakembereknek a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel kell dolgozniuk ebben az időszakban.

Keszey Ágnes

Keszthelyen, a Gazdasági Ellátó Szervezet munkatársainak a közelmúltbeli viharban kidőlt fák, leszakadt faágak adtak soron kívüli munkát. Gachályi András hivatalvezető elmondta: hetente háromszor öntözik a virágágyásokat és a magasabbra akasztott muskátlikat, s a közelmúltban telepített százötven fára is odafigyelnek. Ezeket irányítottan tudják locsolni: a gyökérzóna hat-nyolc liter vizet kap. Az emberek komfortérzete érdekében naponta ötször a város főbb utcáit is locsolják, és párakapu működik a Fő téren.

Az Európai Virágos Falvak és Városok versenyét tavaly megnyert Balatongyörökön a virágágyások tervezésénél évek óta figyelembe veszik, hogy gyakoribbak a nagyon meleg napok és a hosszan tartó hőségidőszakok.

– Amikor nincsen eső, akkor minden nap gondoskodunk a virágágyások vízellátásáról – mondta Biró Róbert polgármester.

– Ahol évelő növények vannak, oda általában csöpögtetőrendszereket telepítettünk, és famulccsal szórtuk be a talajt, így nem párolog olyan gyorsan a víz. Ez takarékosabb módszer, hiszen nem kell átáztatni a földet, éppen annyi víz jut a növényekhez, amennyi szükséges. Az egynyári ágyásokat locsolnunk kell, s azokat is, ahol még nincs csöpögtetőrendszer, de a cél, hogy minél többet telepítsünk.

Az elmúlt időszak hirtelen esői, majd a párás időszak miatt a fákon több a gombás betegség, ezért a tervezettnél már többször permeteztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!