Hírek

2016.01.12. 16:18

Vizsgaidőszak: van, akit megizzaszt

Még nagyjából két hét, és véget ér a téli vizsgaidőszak a felsőoktatási intézményekben. Kedden a zalai karokon érdeklődtünk a hallgatók megmérettetéséről.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyen a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán csendes folyosók fogadták tegnap az arra járót. Az F épületben azonban fontos írásbeli vizsga zajlott.

- Többféle vizsgáról van szó: most biztosításból, adózási ismeretekből adnak számot a tudásukról a hallgatók az alapképzés (BA) és a felsőoktatási szakképzés keretében - tájékoztatott dr. Csanádi Ágnes PhD tanszékvezető, hozzátéve: az adózási ismeretek alapozó tantárgy, az anyagi jogi adózási szabályok megértését készíti elő a következő szemeszterre. Nem könnyű ez a vizsga, év közben is készülni kell, a sikeres vizsgához nem elég néhány nap.

Képünk a Budapesti Gazdasági Egyetem megyeszékhelyi Gazdálkodási Karán tegnap zajlott biztosítás, adózás írásbeli megmérettetés egy pillanatát  mutatja, A harmadéves Kártyás Krisztina Vas megyéből jött Zalába tanulni, mellette dr. Csanádi Ágnes PhD tanszékvezető, a tantárgy oktatója áll
Fotó: Katona Tibor

A szóban forgó tantárgy naprakész tudást követel, hiszen ezen a területen gyakran változnak a törvények. Épp ezért az elméleti rész mellett aktuális jogszabályi ismeretek is szerepelnek a vizsgatételek között. Mivel a változásokat nem mindig tudja követni a jegyzetírás, ezért az évközi előadások látogatása melegen ajánlott. Az oktatók év közben is figyelik a jogszabályi változásokat, hogy folyamatosan át tudják adni azokat diákjaiknak, ugyanakkor a prezentációs anyagokat is rendelkezésre bocsátják a szorgalmi időszakban. Ha mindezekre nem figyelnek a hallgatók, nehéz vizsgaidőszakkal kell számolniuk.

Tegnap délelőtt 44-en tölthették két órán keresztül a vizsgalapokat, a tanszékvezető rápillantva a dolgozatokra, úgy látta menet közben, hogy nem rossz a vizsgázók felkészültségi szintje. Vannak persze, akik csak „tapasztalatot gyűjtöttek" tegnap, biztos, hogy vissza kell térniük.

A harmadéves, Vas megyei Kártyás Krisztina úgy vélte, figyelni kellett, de megoldható volt a feladatsor.

A BGE zalaegerszegi karán ebben a félévben január 23-ig tart a vizsgaidőszak, ezalatt 478 hallgató 155 tantárgyból tesz vizsgát, 345 vizsgaalkalmat kihasználva.

A Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszán több mint 300 hallgató vette a kollokviumi, szigorlati akadályokat, szakonként 6-8 vizsgát teljesítve, tudtuk meg dr. Birkner Zoltán igazgatótól, aki elmondta, a turisztikai, logisztikai, projektmenedzseri szakokon törekszenek a szóbeli vizsgák előtérbe helyezésére, hogy a kommunikációs készségek javuljanak, az informatikai, mérnöki kurzusokon több az írásbeli számonkérés. Kanizsán ezzel egy időben zajlik a záróvizsga-időszak, a végzősök tudásának mérésével.

December közepén kezdődött és január 25-én zárul a vizsgaidőszak a Pannon Egyetem Georgikon Karán. Kilenc alapszak, közel ugyanennyi felsőoktatási szakképzési szak és hat mesterszak hallgatói vizsgáznak. A kar több száz tárgyból hirdetett meg időpontokat, melyekből választhat a közel 1400 hallgató. Sok fiatalra jellemző, hogy az utolsó napokra időzíti a megmérettetések időpontját.

- Általában jó jegyek születnek, de ez tantárgyfüggő. Vannak olyan tárgyak, amelyeknél a hallgatók több mint a felének nem sikerül a vizsga.

Dr. Kondorosy Előd a saját maga által oktatott kurzusok kapcsán elmondta: nála ez az arány körülbelül egynegyed.

- Az állattan komplex tantárgy, gyakorlati beugró részei is vannak: csontokat, szöveteket, rovarokat, gerinceseket kell felismerni. Ha ezek nem mennek megfelelő szinten, akkor a hallgatót visszahívom abból a részből, ami nem ment: amit egyszer teljesített, azt elfogadom.

Állatfelismerés a Georgikon karon - ez az állattan vizsga beugró része. Dr. Kondorosy Előd kérdéseire a természetvédelmi mérnök szakos Bődör Bence és Erdei Judit válaszol. A hasonló fajok elkülönítése okozhat olykor gondot
Fotó: Keszey Ágnes

Az oktatási és akkreditációs dékánhelyettes érdeklődésünkre nehezebben és könnyebben teljesíthető tantárgyakra is hozott példákat,

- Hallgatóink többsége inkább biológiai érdeklődésű, ezért a kémia, mely első féléves tantárgy a legtöbb szakon, vagy a fizika, többeknek nehezebben megy. Vagy a második félévben a növényélettan, ami szintén a kémiára alapoz. A fizikára épülő műszaki ismeretek is több hallgatót szoktak visszavonzani vizsgára. A számvitel és az üzemgazdaság-tani, közgazdaságtani tárgyak sem könnyűek. Akik szeretik a biológiát, vagy erős alappal érkeztek, azoknak könnyebb, de vannak, akiket megizzaszt a vizsga, mert nehezen tudják a kissé hasonló fajokat elkülöníteni. A kommunikáció és az inkább „beszélős" tantárgyak szoktak könnyebben menni.

A Georgikon karon az egy hónapos vizsgaidőszak alatt hat-hét vizsgán kell számot adni a tudásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!