Hírek

2015.01.06. 15:00

Vizsgaidőszak - Zalában is több ezer hallgató ad számot a tudásáról

Zala megye - Az ünnepek után új lendületet vett a felsőoktatásban a vizsgaidőszak. A zalai intézményekről adunk képet.

Arany Horváth Zsuzsa

Keszthelyen, a veszprémi egyetem égisze alatt működő Georgikon Karon ebben az időszakban 2126 meghirdetett vizsgaalkalmon 1439 hallgató tesz félévi vizsgát 80 oktató előtt. Száznegyvennyolcan jelentkeztek záróvizsgára, tudtuk meg az egyetem oktatási igazgatójától, dr. Nagyné dr. Stribl Tündétől. Az alapszak után a többség a mesterszakon igyekszik folytatni a tanulmányait Keszthelyen. Az igazgató elmondta, a diplomásokat keresik a munkaerőpiacon, az elhelyezkedés nem okoz gondot, a népszerűség a felvételi aktivitásban is megnyilvánul.

BGF, zalaegerszegi kar: Zsupanekné dr. Palányi Ildikó főiskolai docens, Laposa Eszter. Jobbra a háttérben Németh Balázs és Nagy Kristóf harmadéves gazdasági informatika szakos hallgató. Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karán 499 hallgató tesz tanúbizonyságot megszerzett tudásáról százféle tantárgyból.

– A bankszférából érkezem, itt harmadéves levelező tagozatos vagyok, épp logisztikából teszek írásbeli vizsgát – mondta Laposa Eszter, akit az egerszegi főiskolán szakítottunk félbe. – A tudás sosem árt, a jobb munkalehetőséghez szükség van rá – utalt céljaira a hallgató. Tanára, Zsupanekné dr. Palányi Ildikó Ph.D főiskolai docens felügyelte a vizsgát. Nála egyébként kedden négy tantárgyból is zajlott a számonkérés, a harmadéves gazdasági informatikusok is írásbeliztek ellátási láncmenedzsment tantárgyból.

– A földtől az asztalig, azaz a termék útja a lényeg – magyarázta a penzum mibenlétét értetlen arckifejezésünket látva a zalaegerszegi Németh Balázs, aki a Széchenyi szakközépiskolából került a főiskolára. Gazdasági informatikus lesz, ha minden jól sikerül. Például, ha jól válaszolt a kérdésre: mi az az RFID? (Ő majd csak a vizsgadolgozat kijavítása után értesült arról, hogy jól felelt-e, mi itt most tanulásképpen eláruljuk, egyfajta termékazonosítóról van szó, olyasmi, ami besípol, amikor az árucikkben maradó cédulával áthaladunk az áruházi kapukon.)

A szakirány kurrens és népszerű a hallgatók körében, eleve a leendő munkahelyek igényeihez alakította a főiskola, tudtuk meg a tanárnőtől, miközben belepillantott a Csány László Szakközépiskolából érkezett Nagy Kristóf dolgozatába. Épp a Hoop-rendszer dimenzióit készült vázolni. (A vállalatok e rendszer elemeit megfeleltetve döntik el, a költséghatékonyság, a termékstruktúra, a tömegtermelés, a magas minőségű kis széria, a rugalmas termékváltás hogyan feltételezi egymást. (Az ember elképzeli, milyen nehéz lehet elmagyarázni a főiskolás unokájára büszke nagyinak, mit is tanul az ember fia.)

Dr. Birkner Zoltán, a kampusz igazgatója vizsgáján Kálovics Edina felelt, felkészült Horváth Szilvia kékben és Fábián Majafehérben. Fotó: Szakony Attila

Míg a Zalaegerszegi Gazdálkodási Karon három alapképzési szakirányon (pénzügy-számvitel, gazdálkodás és menedzsment, valamint gazdasági informatika) folyik az oktatás, a szintén a veszprémi egyetemhez kapcsolt nagykanizsai kampuszon négyfajta alapképzés zajlik, itt 300 diák tesz kötelező félévzáró vizsgát. A turizmus és az informatika mellett újdonság a víz- és szennyvíztisztító mérnök képzés, ilyet sehol nem oktatnak az országban. Most épp 21 hallgató indult el ezen a pályán. A 15 éve indult kampusz igazgatója, dr. Birkner Zoltán arról is tájékoztatott, a 45 fős tanári kar arra is odafigyel, hogy a tőlük kilépő hallgatók jó kommunikációs képességekkel rendelkezzenek, ezért az elmúlt időszak gyakorlatán fordítva igyekeznek a szóbeli számonkérésre is hangsúlyt fektetni.

Szinte mindenütt a matematikai és közgazdasági tantárgyak jelentik a mumust, de a jól motiváltak január 24-ig mindannyian abszolválják a vizsgaidőszakot. A jegyeket a NEPTUN-rendszerben találják meg a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!