Hírek

2016.12.27. 13:04

Volt egyszer egy sportpálya

Már régen megszokták a zalaegerszegiek, hogy a Sport utca 1. alatt az egyik nagy kereskedelmi lánc áruháza található, de sokan emlékeznek arra, hogy régen sportkomplexum állt itt, aminek az elbontását sokan sajnálták. A Zalai Hírlap figyelemmel kísérte a terült átalakulását és annak visszhangját. Az alábbiakban a témában 2001-ben született írásokból idézünk.

Zalai Hírlap

"A megyeszékhely két, „emberléptékűnek" is minősíthető sportkomplexuma közül az egyik tehát megszűnik. Számos kérdés sorakozik evvel kapcsolatban, hiszen sokakban felmerülhet, vajon a létesítendő új sportcentrum ki tudja-e elégíteni az igényeket? A Sport utcai atlétikai pálya mellett a tekecsarnok is megszűnik, no és a városi kispályás bajnokság küzdelmeinek is helyet kell találni. Az elképzelések szerint ezek a létesítmények az Ifjúsági Sportcentrumban épülnek meg, ámbár, aki rendelkezik némi helyismerettel, nehezen tudja elhelyezni a Sport utcai blokkot a Vágóhíd utcai komplexumban. Legalább is teljes egészében, így pedig leginkább azok a szabadidősportot űzők szorulnak ki innen is, onnan is, akik rendszeresen használták e létesítményeket." (Részlet a cikkből.)

(Zalai Hírlap, 2001. május 23.)

"Zalaegerszeg (Kerkai Attila) – Pályavirrasztó-futás néven hirdették meg, ám annál több volt az a 24 órás akció, amely a Sport utcai, lebontásra ítélt pályán zajlott. Emlékfutás lett belőle – érzelmektől sem mentesen... Az alábbiakban a futásban részt vett több száz futó emlékfüzetbe írt gondolatait idézzük, a teljesség igénye és kommentár nélkül...

„Szomorúságot okozott a pálya megszüntetése, kis örömet viszont a futás, amelyet a búcsúztatásra szerveztek. Köszönet a szervezőknek."

„Én nem futottam egyetlen kört sem, de nagyon büszke vagyok a barátaimra, akik harminc kört teljesítettek."

„K... sokat izzadtam, de kár hogy többé nem lehet, mivel egyes érdekek ezt így kívánják..."

Közel 10 évig a Sport utcai rekortánon tartotta fizikai felmérőit a ZMLSZ játékvezetői bizottsága. Működő játékvezetőként részese lehettem a megpróbáltatásoknak. Lehet, hogy hiányozni fog a pálya?"

„Ez év elején kezdtünk el itt futni napi rendszerességgel. Sajnáljuk, hogy elbontják a pályát."

„Nagyon sok szép és fájdalmas órát töltöttem el a létesítményben. Fáj, hogy ez lett a vége."

„Én valahogy úgy gondolom, hogy egy jól működő sportlétesítményt nem lerombolni kellene, hanem bővíteni, fejleszteni. Legszebb emlékeim a falusi dolgozók szpartakiádjai, amelyek még a régi salakos futópályán zajlottak."

Valaki csak két körnek indult neki és 10 lett belőle. Ha ez ilyen hatással van az emberekre, akkor ne vegyük el tőlük."

A sötétség leple alatt futottunk 4-4 kört... 61 és 71 évesen. De jó volt! Kár, hogy itt ilyesmi nem lesz már többé soha; hiszen a pénz az úr!"

„Azért futottam, mert hívott Bérces Edit. Érdekes volt látni azt a sok csodabogarat, aki csak úgy varázsszóra előbújt rejtekéből. Köszönöm, óriási volt."

Fotó: Zalai Hírlap

Jó volt itt futni, remélem, hogy az új pályán is legalább ilyen sikereket érnek el a futók és az egész város sportját és egészségét elősegíti majd."

(Zalai Hírlap, 2001. október 16.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!