Hírek

2017.05.30. 10:09

A Weltner lányok kincsei - zsidó családok emlékezete a baki iskolában

Bak - A településről elhurcolt zsidó családok emlékére nemrégiben táblát avattak az egykori iskola épületének falán, s kamarakiállítás nyílt a baki diákok kutatásaiból.

Magyar Hajnalka

A baki iskola 18 hetedik és nyolcadik osztályos tanulója tehetséggondozó szakkör keretében igyekszik felderíteni a falujukban élt zsidó családok múltját. Munkájuk eredményeit mutatja be a „Zsidó emlékezet gyerekszemmel” című kiállítás, amelynek hátteréről Reizer Ferencné kutatásvezetővel váltottunk szót.

 

 

Reizer Ferencné, a baki iskola történelemtanára

- A munkát levéltári forrásokra és helybéli visszaemlékezők múltidéző beszámolóira építettük - kezdi az iskola pedagógusa. - Utóbbiak jobbára maguk is gyerekek voltak a vészkorszak idején, így kétszeresen is helytálló a kamarakiállítás címe. Nagyon érdekes történeteket osztottak meg velünk, amelyeket a diákok papírra vetettek. Azon igyekeztünk, hogy minél több ponton igazolni tudjuk a falubeliektől hallottakat. Mindenre sajnos nem találtunk konkrét bizonyítékot, ám a Weltner család történetére igen. Nagy segítségünkre volt ebben Nemes Gézáné, akinek a férje jó barátságot ápolt a Weltner családdal. Rajta keresztül kerülhetett a kiállításunkba három relikvia, a Weltner lányok két kendője és egy csipkegallérja. Sajnos a halotti anyakönyvi kivonatok közt arra is bizonyítékot találtunk, hogy mindannyiukat, apát, anyát és a két leányt kivégezték Auschwitzban 1944-ben. A ház, amelyben éltek, még ma is áll Bakon.

 

 

A Weltner lányok kendői és csipkegallérjuk

A visszaemlékezésekből az is kirajzolódott, mivel foglalkoztak az egykor Bakon élt zsidó családok. Volt, aki szatócsboltot vezetett, mások lovakkal kereskedtek, de az valamennyi történetben egybecsengett, hogy segítőkész, egyszerű emberek voltak, akikhez bátran fordulhattak gondjaikkal az elesettek.

- A falubeliek nagy részvéttel szemlélték begyűjtésüket, de annyira rettegtek, hogy nem mertek szót emelni - folytatja Reizer Ferencné. - Hírét vették ugyanis, hogy másutt megtorolták a szolidáris fellépést. Weltnerék mellett elhurcoltak még két Kohn nevű, és valószínűleg egy Gottlieb családot is. Bakra senki nem tért vissza közülük a háború után.

 

 

 

 

 

A kompozíció a halálba menők tragédiáját és az élniakarást jeleníti meg

A diákok több holokausztról szóló filmet is megnéztek, s ennek nyomán - Vörös Ágnes rajztanár segítségével - született egy kompozíció, amely a halálba menők tragédiáját és az élniakarást jeleníti meg szimbolikusan.

A kutatómunkában a baki önkormányzat és az egerszegi zsidó hitközség is támogatja az iskolát
Fotó: Katona Tibor

Mivel a faluban még akadnak további visszaemlékezők, a szakköri munka nem zárult le, folytatása következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!