Hírek

2017.07.19. 12:07

Zajlanak a kertszemlék - Az időjárási viszontagságok idén sok helyütt megtépázták a növényzetet

Nagykanizsa - A napokban zajlik a „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kertszemléjének 2. fordulója. Általános tapasztalat, hogy az elmúlt időszak időjárási anomáliái néhány helyen alaposan átrajzolták a kertek képét.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a program koordinátora lapunknak elmondta: idén a korábbi évekhez képest kevesebb, 55 kertművelő nevezte birtokát a versenybe.

– Múlt hét csütörtökén kezdtük a szemléket, s a folyamat körülbelül 6 héten át tartani fog – tudtuk meg dr. Szabados Gyulától. – Hét-nyolc kert az, amit egy nap, 6 óra alatt be tudunk ütemezni. Bajcsa, Bagolai-hegy, Cserfő-hegy, Látóhegy és Nagykanizsa – elég változatos a kertek területi megoszlása. Hogy mik az eddigi benyomásaink? Tavaly sok helyen a fagy vitte el a gyümölcsöket, idén pedig néhol a jég. Úgy néz ki, ez leginkább a Látó-hegyi gazdákat sújtotta.

Ezt erősítette meg Hegedűs Györgyné is, akinek látóhegyi gyümölcsösét tekintette meg kedden a Nemes Anna, Lancsák Lajos, Kálovics Andrea, Kálovics Bence és dr. Szabados Gyula összetételű zsűri.

– Negyven darab gyümölcsfám van a fél hektáros területen (többek közt kajszi, cseresznye, szilva, alma), amit eléggé elhanyagolt állapotban vettünk meg annak idején, de az erőnkhöz képest igyekeztünk széppé tenni. Talán nem eredménytelenül, mert hála Istennek tavaly az országos első helyezést is sikerült megkapnom a gyümölcsös kategóriában – árulta el Hegedűs Györgyné. – Hogy mire számítok? Hát, amikor először járt nálam a zsűri, gyönyörű szép volt minden. Azóta kaptam egy jégesőt, ami rengeteg gyümölcsöt, levelet és fiatal hajtást levert az ágakról. Körömnyi méretű jegek hullottak...  Sok gyümölcs pedig megsérült, az ilyenek a sebzésektől általában rothadni kezdenek, így jobb, ha belőlük pálinka készül.

Képünkön Kálovics Andrea és dr. Szabados Gyula Hegedűs Györgynével (középen) beszélget a kert egyik árnyat adó fája alatt

Amikor pedig jobb évet írunk és nem az üvegben végzi a gyümölcs, Hegedűs Györgyné a termést szétosztja a barátok, ismerősök között, s az általa vezetett Szívbetegekért Egyesület tagjai körében.

Dr. Szabados Gyula végül azt is elmondta: az idei versenyen pluszpontokat lehet kapni azért, ha egy kert rovarbarát. A helyi eredményhirdetésre augusztus első napjaiban, az országosra pedig szeptemberben kerül sor a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!