Hírek

2017.03.15. 11:14

Újra a szabadság a tét - Zala megyében is megemlékeztek a forradalom hőseiről

A magyar szabadság Európa szabadsága is, már megint. Ezért mai küzdelmeinkhez a 48-asoktól kell erőt, bátorságot, hitet merítenünk.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő jelentette ki ünnepi beszédében ma Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban tartott városi ünnepségen. Az eseményre a Nagykanizsai Fúvószenekar hagyományos Deák téri térzenéje, az ünnepélyes zászlófelvonás és a 48-as Gyalogezred szobrának megkoszorúzása után került sor. A Medgyaszay Házban Baloghné Harkány Judit és Knausz Ágnes rendezésében a Batthyány Lajos Gimnázium diákjai, a Kanizsa Lovasklub császárhuszárjai, valamint dr. Horváth László tárogatóművész mutatta be az ünnepi műsort, melynek keretében elhangzott Gölles Martin zeneszerző kifejezetten az ünnepre írt énekműve is.

Az ünnepi műsor egy szép pillanata Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter beszédében párhuzamot vont az akkori viszonyok és napjaink történései között.

– A 48-asok a Habsburg Birodalommal és Béccsel szemben akartak minél több szabadságot, függetlenséget és önrendelkezést kivívni – idézte fel. – Nekünk most Brüsszellel kell ugyanezt a harcot megvívnunk, mert a tét – bátran mondhatjuk – ugyanaz. A tét, hogy Európában csak nemzetiségként, vagy nemzetként maradunk-e meg?

Zalakaroson a koszorúzás és a Dalárda-Vegyeskar műsora előtt Novák Ferenc polgármester mondott beszédet. Számba vette az 1848-49 óta eltelt időszak jubileumi éveinek zalakarosi történéseit, majd a 12 pont nyitó, illetve az Alaptörvény záró gondolatát idézte: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Rámutatott: nagy baj, ha  ez nem érvényesül, mert akkor a hatalmon lévők egymás ellen folytatott küzdelme elveszi az erőt és az energiát a nehézségek megoldása elől, a cselekvés hatékonysága pedig erősen megkérdőjeleződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!