Hírek

2017.08.16. 13:09

Identitástudat - Szeretnék továbbadni a horvát fiataloknak

NAGYKANIZSA Mozgalmas volt az elmúlt időszak a Zalai Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat életében. A szervezet jóvoltából több nagyobb rendezvény is megvalósult.

Szabó Zsófia

Ezek leginkább azt a célt szolgálták, hogy a felnövekvő horvát ajkú generáció megőrizze az identitását. Ezt Vargovics Józsefné mondta, aki a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetése mellett a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöki posztját is betölti. Előrebocsátotta: a megyei szervezet tevékenysége elsősorban a Mura menti horvát települések koordinálására, horvát önkormányzatok, civil szervezetek, horvát nyelvet oktató iskolák, óvodák támogatására összpontosul.

– Ha rangsorolni kellene a feladatainkat, kiemelném a horvát fiatalok bevonását a horvát kultúra, hagyományok, nyelv ápolásába. Mindezt anyagi és erkölcsi téren is támogattuk – hangsúlyozta Vargovics Józsefné. Mint ahogy azt is: ennek érdekében számos programot támogattak az elmúlt időszakban.

Fotó: Szakony Attila

– Többek közt tanulmányi ösztöndíjakat fizettünk a horvát nyelvet tanuló középiskolások részére – folytatta a megyei horvát önkormányzat elnöke. – Kirándulást szerveztünk az anyaországba tótszerdahelyi és murakeresztúri iskolásoknak. Részükre kétszázezer forint értékben népviseleti ruhák varratását is finanszíroztuk. S amire a legbüszkébb vagyok, hogy Csáktornyán, Muraköz megye napján diákjaink és a horvátok lakta Mura menti települések felnőtt kulturális csoportjai számára lehetőséget biztosítottunk a bemutatkozásra – összegezte Vargovics Józsefné. Elmondta még többek közt azt is: Murakeresztúron ifjúsági találkozót szerveztek, a horvátul tanuló középiskolások részére Pag szigetén tanulmányutat támogattak, népviseleti ruhák, csizmák vásárlásában segítették a megyében élő, horvát gyökerű fiatalokat, továbbá a horvát falvak önkormányzatai részére horvát-magyar kültéri és asztali zászlókat, valamint szótárakat vásároltak. Továbbá Homokkomáromban anyanyelvi szentmisét és az országos önkormányzattal karöltve „találkozót” szerveztek a magyarországi horvát ajkú településeknek.

Mindezt 2,5 millió forintból valósították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!