Hírek

2017.08.17. 18:45

Az államalapítás ünnepén - Megyeszerte megemlékeznek Szent Istvánról és augusztus 20-áról

KÖRKÉP Megyeszerte szinte minden településen megemlékeznek a hétvégén államalapító királyunkról, Szent Istvánról és megünneplik az új kenyeret is.

Zalaegerszegen államalapító Szent István királyunk és az új kenyér ünnepe alkalmából szombaton 18 órakor szentmise kezdődik a csácsbozsoki Szent Sebestyén-templomban. Ezt követően 19 órától a városi ünnepséget a városkapuban álló Szent István-szobornál tartják meg. Beszédet mond és a körforgalomban felállított kettőskeresztet felszenteli dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke. Ezután köszöntőt mond dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Közreműködnek: Lukács Sándor színművész, a Vígszínház tagja, a Zalai Táncegyüttes, és a Zalaegerszeg Városi Fúvószenekar Farsang László karnagy vezetésével.

Képünk a tavaly augusztusi kenyér-ünnepen készült a zalaegerszegi falumúzeumban - Fotó: archív/Katona Tibor

Vasárnap a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban fél tízkor kezdődő ünnepi szentmise után 10.30-kor áldják meg az új kenyeret, beszédet mond Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Közreműködik: Patai Rebeka, Farkas Alexandra, Balogh Éva, H. Horváth Gyula, Jézus Szíve ferences plébánia kórusa, Árvácska zenekar. A program a skanzenben folytatódik, ahol a falumúzeum napját és a kenyérfesztivált rendezik meg. Az ünnepélyes megnyitót fél 12-kor tartják, itt szegik meg a magyarok kenyerét, délután pedig kulturális program várja az érdeklődőket.

A megyeszékhelyi ünnepséget a csácsbozsoki városrészben a Szent István szobránál tartják szombaton este - Fotó: Archív/Katona

Nagykanizsán vasárnap 9.30 órakor a Deák téren a Nagykanizsai Fúvószenekar térzenéjével kezdődnek a Szent István-napi programok. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően 10 órakor az Erzsébet téren ökumenikus istentiszteleten szentelik meg az új kenyeret. Ugyanitt 16 órakor fellép a Napsugár együttes, a Drávagyöngye ifjúsági néptánc egyesület, a Cimbaliband, a Ziránó Színház, 19.30 órakor pedig a Magashegyi Underground zenél, amit 21 órakor ünnepi tűzijáték követ.

Zalakaroson vasárnap 11.15 órakor kezdődik az ünnepség a Szent István téren, ahol a város vezetői és az egyházak képviselői koszorúznak, s megáldják az új kenyeret. Az érdeklődőket pedig kulturális programokkal is várják. Keszthelyen vasárnap a Fő téri templomban 8.30-kor kezdődő ünnepi ökumenikus istentisztelet után tartják a városi ünnepséget a templom előtt. Ezen hagyományosan megszentelik az új kenyeret. Az ünnepségen köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester, az ünnepi szónok Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója lesz, majd műsort ad a Nagyváthy néptáncegyüttes.

Lentiben vasárnap az államalapítás ünnepén a 8.30-kor kezdődő szentmisét követően tartják a városi megemlékezést. Beszédet mond a templomkertben Horváth László polgármester, majd az új kenyér megszentelését követően Csonka Boglárka és Gubinecz Ákos népdalénekesek, illetve a Kerka táncegyüttes tagjai lépnek fel.

Hévízen vasárnap 11.30-kor kezdődik a városi ünnepség a Városháza téren.

Pacsán a városi ünnepség augusztus 20-án 8 órakor szentmisével kezdődik a templomban, itt áldják meg az új kenyeret is. A szentmisét követően 9 órától tartják az ünnepi megemlékezést és koszorúzást a Szent István-szobornál, ünnepi beszédet mond dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

Zalalövőn a Pataka-hegyi búcsún tartják az új kenyér ünnepét. A rendezvény szombaton 19 órakor bagolytúrával kezdődik, majd vasárnap déltől ételfőző verseny lesz a dombháton. A kenyérszentelést a 14 órakor kezdődő szentmisén tartják, beszédet Vigh László országgyűlési képviselő mond. Ezt kulturális programok követik.

Zalaszentgróton augusztus 20-án, vasárnap a 9 órai mise és kenyérszentelés után a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ünnepi programja 14-től 18 óráig tart a Templom téren. Ezt követően kezdődik és tűzijátékkal fejeződik be a Szent István-napi városi ünnepség.

Vonyarcvashegyen vasárnap 19 órakor rendezik meg a Szent István-napi ünnepséget. A műsorban közreműködik a Nagyváthy néptáncegyüttes. Az ünnepség résztvevői megkóstolhatják az új kenyeret, melyet aznap délelőtt a vashegyi kápolna szentmiséjén szentelnek meg.

Gellénházán az augusztus 20-i ünnepség 9 órakor szentmisével kezdődik, 10 órától a művelődési ház előtt a Gyereknek áll a világ! címmel várnak mindenkit a családi napra. Délután 2 órától Streetfighter motoros kaszkadőr show kezdődik amit Aikido bemutató, a gellénházi amatőr színjátszók műsora követ. Az ünnepi köszöntőt és a kenyérszentelést 17 órától tartják, ezt koncert, utcabál retró parti követi, a napot fél tízkor tűzijáték zárja.

Söjtörön szombaton az IKSZT-hez tartozó területen tartják az államalapítás ünnepét és a civil napot. A programok 11 órakor kispályás labdarúgótornával kezdődnek, a civil nap megnyitása és az új kenyér megáldása délben lesz. Ezt élő zene, a polgárőrök közlekedési parkjának bemutatása, a főzőverseny zsűrizése követi. Somogyi András humorista műsora 16 órakor kezdődik.

Kálócfán vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét tartanak, amelynek végén megkoszorúzzák Szent István szobrát a templomkertben.

Beleznán vasárnap 10 órától az IKSZT udvarán tartják az új kenyér ünnepét. Ezen lesz többek közt főzőverseny, aszfaltrajzverseny, míg a látogatókat 15.40-től kulturális csoportok műsora várja, a tűzijáték 20.30 órakor kezdődik.

Lendván vasárnap délelőtt 10 órakor tartják a Szent István-napi megemlékezést. A program a Szent Katalin plébániatemplomban ünnepi szentmisével kezdődik, ennek főcelebránsa Pete Polgár Máté, a szombathelyi Szent István király plébánia kormányzója lesz. Az istentiszteletet követően a templom melletti téren található Szent István-szobornál folytatódik a koszorúzással egybekötött megemlékezés. Beszédet Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mond.

Dobronakon szintén vasárnap tartják az ünnepi megemlékezést, a program délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik.

Bábbal és tánccal: további hétvégi programok

Motoros-autós fesztivál Lentiben szombaton 10 órától a Road Wanderers Motoros Egyesület rendez motoros-autós fesztivált az iskolánál. Bemutatók, illetve motor- és autómosás várja az érdeklődőket. 14 órától az AK25 zenekar koncertezik, 15 órakor kismotoros felvonulás, 16 órakor megemlékezés a Béke téri motoros szobornál, utána koncertekkel, stabilmotor kiállítással folytatódik a nap.

Búcsú

Gutorföldén vasárnap rendezik a búcsút; 10 órakor szentmisével indul a program, majd 11 órakor a művelődési házban a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedő résztvevőinek, valamint Horváth Szabina grafikus kiállítása nyílik meg. 14.30-kor a gutorföldei és a teskándi öregfiúk futballmeccse, 16.30-kor pedig kulturális műsor kezdődik. 17 órakor adják át a közösségi kemencét. A program az egerszegi Hevesi-színház művészeinek műsorával folytatódik.

Balaton-parti

Gyermekműsorok és koncertek várják a közönséget a hétvégén Keszthelyen, a Balaton-parton. Ma 18 órakor a kicsiknek zenél Katica és a Parola, majd az együttes Preszyvel folk-rockkal áll színpadra, őket követi 21.30-kor a Szabó Leslie Band. Szombaton este 6 órakor kezdődik a Három szegény szabó legény gyermekkoncert, majd 19.30-kor Agárdi Szilvia koncertje. A napot utcabál zárja a Start tánczenekarral. Vasárnap 17.30-kor az Igricek zenélnek a gyerekeknek, 19.30-kor Zalatnay Cini és zenekara lép fel, majd 21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték.

A hét végén rendezik meg Zalaegerszegen az Apáczai művelődési központban a 13. Wolfpack makettversenyt és seregszemlét. A szombaton és vasárnap 9 órától látogatható rendezvényen idén is kiemeltek több témakört. Ilyen az önjáró lövegek, a páncélos vadászok. A repülőkből a szomszédos légierők gépei kapnak hangsúlyt és fókuszba kerül a II. világháborúbeli Midway-i csata - Fotó: Archív/Katona

Nemzeti vágta

Gyenesdiáson vasárnap tartják a Faludi-síkon lévő Festetics-pályán a Nemzeti Vágta előfutamát. Előző nap azonban Keszthelyre, a Festetics-kastély parkjába is várják a közönséget. A programok a ló és lovas kultúra köré szerveződnek,

Néptáncfesztivál

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton 19 órai kezdettel rendezik meg a nemzetközi néptáncgálát, amelyen a helyi Salla tánccsoport mellett a román Fiii Camarasului és moldovai Opincuta táncegyüttes lép fel.

Testvértelepülések

Külsősárdon vasárnap 14 órakor kezdődik a testvértelepülési találkozó, melyen a muravidéki Kót önkormányzata, lakossága vesz részt. A programban lesz ünnepi testületi ülés és főzőverseny is.

Nemzetközi bábfesztivál

Lendván, a Színház- és Hangversenyterem színpadán ma 18 órakor a szlovákiai Divadlo Piki társulat Baba tojásból című előadásával kezdődik a XVI. Bábkikötő nemzetközi bábfesztivál.

Halászlé és néptánc

Lendván, a Határ-patak mellett szombaton 14 órától rendezik meg a XII. Nemzetközi Halászléfőző Versenyt. Kísérőprogramjai közt íjászat, játszóház, lovaglási lehetőség és faműves hagyományok bemutatója is szerepel. A rendezvény részeként IX. Határon Innen és Túl című nemzetközi néptáncfesztivált 15 órától tartják. Ezen muravidéki és magyarországi együttesek lépnek fel. Paton szombaton 9 órakor a kultúrház környékén rendezik meg a 15. Halastó menti települések halászlé főző versenyét. A programban 14 órától kulturális műsorok szórakoztatják az érdeklődőket.

Nosztalgikus forgatag

Szombaton 13 órakor a Kisrécse-Kendlimajorban található Nosztalgia Parasztudvaron nyárbúcsúztatót tartanak. A programon 15 órakor a nyári legelőkről bevezetik az állatokat a karámokba. Ezután 16 órától nosztalgikus forgatag várja az érdeklődőket, akik betekinthetnek többek közt a kenyérsütés, a gólyalábazás és az íjászkodás rejtelmeibe is. Majd 19 órától a Bojtár zenekar lép fel.

Három napon át

Három napon át változatos programból válogathatnak a zalaszentgrótiak. Pénteken, 18-án a Városi Művelődési Központban Mozgó Mozi előadások lesznek. Este 7 órától a nemzetközi néptánc gála műsora kezdődik a színházteremben. A Templom téri Kossuth udvarban 21.30-tól vetítik a Kincsem című filmet. Szombaton a Kossuth udvarban 18 órakor Benedek Elek: A székely asszony meg az ördög című meséjéből készült bábjátékot mutatják be Ezt koncertek követik, közben fél 10-től zseblámpás látogatás lesz a Batthyány-kastélyban.

Régi zenék estje

A 16. szezon utolsó hangversenyét tartják szombaton 19 órától a kallósdi kerektemplomban.

Falunap

Zalaszentlászlón szombaton 9 órakor csocsóversennyel kezdődik a falunap. A faluháznál 14.30-kor zenés műsorral folytatódik a program. A gyerekeket kézműves foglalkozások, játékok várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!