Hírek

2017.04.20. 11:21

Zala megyei körkép a tavaszi télről - Mindenki a fagy miatt aggódik (Frissítve)

- Nem okozott jelentősebb fennakadást megyénkben a viharos széllel visszatérő tél.

Pásztor András

A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint szerda késő délutántól Zala megyében is megszaporodott a szélsőséges időjárás miatt a tűzoltók munkája. Csütörtökön késő délelőttig 26 esetben avatkoztak be a hivatásos és önkéntes tűzoltók. Az esetek zömében a viharos szél miatt kidőlt, sokszor részleges vagy teljes útakadályt jelentő fák eltávolításához riasztották őket. Számos alkalommal kellett az orkán erejű szél által megbontott, út , járda fölé lógó tetőburkolatokat eltávolítani. Néhány a csütörtöki esetekből: Kiskutason a Fő utcában húszméteres fa tört el és a szomszéd épületre borult. Zalavég külterületén kidőlt száraz fa zárta el az utat.

Becsehelynél a 7-es számú főút 222-es kilométerénél fa dőlt az útra. Lentihez közel a 86-os főúton kidőlt fa okozott félpályás forgalmi akadályt. Balatongyöröknél a 71-es főútra ötméteres faágak szakadtak le és akadályozták a forgalmat. Pölöske határában húszméteres fa dőlt az útra. Az ilyen eseteket nem számítva a közlekedésben nem okozott fennakadást a télies időjárás, a megyében számottevő havazás nem volt, így összefüggő hóréteg sem alakult ki.

Csak kisebb fennakadásokat eredményezett a viharos időjárás a Zala megyei áramellátásban. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője érdeklődésünkre közölte, hogy csak kisfeszültségű hálózatban okozott fennakadásokat a szél. A kidőlt fák leszakadó ágak okozta áramkimaradása azonban csak kis területen és néhány fogyasztót érintett, például Zalaegerszeg több utcájában. A hibák elhárításán munkatársaik folyamatosan dolgoznak. A középfeszültségű hálózaton nem következett be üzemzavar. Hozzátette az energiaszolgáltató cég munkatársa, hogy, sokkal több munkát adott nekik a vihar Győr-Sopron-Moson, valamint Vas megyében.

Hábli Nándor (jobbról) és Szakmeiszter János a barackfák termését ellenőrzi. A fagy egyelőre nem okozott problémát Zalában Fotó: Szakony Attila

A szeles időjárás és a havazás egyelőre nem tett kárt a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben. A gazdák abban reménykednek, hogy Zalát elkerüli a fagy és akkor nem kell lemondani az idei termésről.

Sandon a lakosság nagy része foglalkozik gyümölcstermesztéssel, így nem is csoda, hogy az elmúlt napokban egyre nagyobb aggodalommal figyeli mindenki az időjárás előrejelzést.

– Remélem nem ismétlődik meg az, ami tavaly, akkor ugyanis május elején minden elfagyott a gyümölcsösökben – elevenítette fel a történteket Hábli Nándor polgármester, aki hozzátette: 2009 nyarán a jég verte el a teljes termést.

A polgármester egyébként maga is termelő, tegnap a barackfákat ellenőrizte. Mint elmondta: egyelőre nem aggódik, de ha kitisztul az ég és eláll a szél, akkor a fagy bizony tönkretehet mindent.

– A barack- és a cseresznyefák már lehullatták a virágokat, így szerencsére a viharos szél nem okozott kárt – mesélte a nagyrécsei Csöndör József, aki odahaza a kert végében művel kiskertet. – Sajnos a málna már korábban odaveszett, a téli tartós hidegben szinte minden elfagyott.

– Ha nem lesz fagy, akkor talán megmarad az eper – fogalmazott Molnár Béláné, aki Belezna közelében termeszti az édes gyümölcsöt. – Füstöléssel vagy fátyolfólia kihelyezésével ugyan lehetne védekezni a fagy ellen, de ezeknek a módszereknek a hatékonysága sem biztos. Tavaly mi is megpróbáltunk füstöléssel védekezni a fagy ellen, de nem sokat ért.

A szőlőben is hasonló a helyzet, a gazdák abban reménykednek, hogy a következő napokban megkíméli a termést a fagy.

– A viharos szél nem tett kárt a szőlőben, a vesszők ugyanis még túl kicsik ahhoz, hogy a szél letörje a hajtásokat – magyarázta Német Géza becsehelyi szőlősgazda.

A virágoknál kicsit más a helyzet, hiszen az erős szél eltörheti a növények szárát vagy megtépázhatja a szirmokat. Kanizsán ezért a parkgondozással megbízott társaság csak hetek múlva ülteti ki az egynyári virágokat.

– A legnagyobb problémát abban látom, hogy ha a talajhőmérséklet 10 Celsius fok alá esik, akkor a fiatal gyökérkezdemények megfázhatnak és képtelenek lesznek tovább szállítani a növény számára a tápanyagot – mondta Peterman Károly, parkgondozási referens.

Szóval a szakértők szerint a következő egy-két nap kritikus lehet a növények szempontjából. Mert, ha beköszönt a fagy, akkor a termés látja kárát, s nem lesz gyümölcs, szőlő és virág sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!