Hírek

2017.08.21. 19:45

„Mi mindig is énekeltünk...” - Hatvan fővel vett részt a Mesterségek Ünnepén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület

BUDAPEST Harmincegyedik alkalommal rendezték meg a múlt hét végén a Mesterségek Ünnepét a budai várban, amelyen hagyományosan részt vett a Zala Megyei Népművészeti Egyesület (ZMNE) is. A nyolcvanas években indult bemutatkozó mozgalomban a kezdetektől előkelő helyet foglalnak el a zalai népművészek.

Arany Horváth Zsuzsa

Akik gyakori látogatói az egész budai várat benépesítő, szigorú hitelességi szempontoknak megfelelő seregszemlének, tudják, a zalai csapatot az úgynevezett Kolduskapu közelében találják meg. (Az impozáns Kolduskapu Vadász György, és Vadász Bence építész, Kő Pál szobrász, meg Lehoczky János vasművész közös alkotása. A középkori bejárat helyén készült, neve is erre utal.)

A Mesterségek Ünnepe több száz alkotót, népi iparművészt, számos magyar tájegység népművészetét mutatja be, tucatnyi előadóművész népi együttes és zenekar műsorát kínálja, mesterségbemutatókkal egészítve ki a minél közvetlenebb élményt.

A zalai egyesület tagjai a Mátyás-templomig tartó vasárnapi felvonulás kezdetekor a budai vár barokk kapuja előtt - Fotó: A szerző

Az idén augusztus 17. és 20. között zajló rendezvény kiemelt témája a hímzés volt, mint a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb, legváltozatosabb ága. A Mesterségek Ünnepe hímző műhelyei tájegységenként mutatták be a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel többnyire az átlagnál ünnepélyesebb darabokat látták el. Ez évben éppen ezért a tematikához jól illeszkedett a Reformáció 500 című országos programsorozat a népi díszítőművészeti idevágó vonulatának bemutatása. A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokon és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kaptak a protestáns egyházak hagyományai. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett pályamunkák legjobbjaiból - köztük természetesen a zalaiakból is - kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében. Ugyanakkor a kirakodóvásár területén 25 fejfát állítottak ki Fa sírfejek, fejfák címmel, ezek között ott voltak azok is, amelyeket a zalaegerszegi fafaragó táborban születtek.

Szakáll Miklósné Rózsika énekel

- Idén hatvantagú a delegációnk - mondta a zalaiak vezetője, Skrabut Éva, a ZMNE elnöke, amikor a sűrű látogatói kavalkádból szombaton délután a zalai sátrak mögé húzódtunk. Közben a Magyar Dudazenekar érkezett a megyebeliekhez, a kovácsműhely és a jurta szomszédságában varázsolva hangulatot. - A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 7 kézműves műhelye közül ötben a reformáció 500. évének állítunk emléket. Az egyesület mesterei az elmúlt fél évben előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon foglalkoztak a reformációnak a magyar népművészetre gyakorolt hatásával. A műhelyekben a felfrissített anyagból mutattunk be tárgyakat, technikai és művészeti ismereteket. Látható protestáns fejfafaragás, a reformáció jelképeinek bemutatása hímzésen, mézeskalácson, csipkén, nemezen, úrasztali korongozott edényen, a sárközi református falvak viseletein. A zalai hímző asszonyok bemutatták a református templomokban megjelenő úri hímzést és a tájegységünkre jellemző zalai hímzéseket is.

Kovács Zoltán (b) átveszi az elismerést Balog Zoltán minisztertől

Kosárfonó és kádárműhely mesterség-bemutatót tart, a kovácsműhelyben pedig hét kovács mutatja be a mesterség fogásait.

Először járt a budai várban a Mesterségek Ünnepén Szíjártó Zoltán kádármester, aki nem győzött válaszolni az érdeklődők kérdéseire.

- Nagyon régi kádár família a miénk, anyai ágon az 1600-as évekig tudjuk visszavezetni - mondta a mester, hozzátéve, a közönséget a dongahajlítás érdekli legjobban. - Zalai tölggyel, fenyővel, szederrel dolgozunk legtöbbet, ezekből nemcsak használati, hanem ma már inkább csak díszként funkcionáló tárgyakat is készítünk - mutatott egy fenyőből készült mutatós csobolyóra. A mester fia is kitanulta a szakmát, de egyelőre nem ez a terve. - Nagyon izgalmas itt lenni, nagyon tetszik ez a forgatag - lelkesült az 57 esztendős kádár.

Szíjártó Zoltán kádármester

Csuti Tibor fazekas tárgyai a múzeum reformációs tárlatán

Göcseji protestáns fejfa

A kosárfonó hölgyeket sem hagyta figyelmen kívül az ország ezer pontjáról érkezett sokadalom.

- A színekre és a fafajtákra kíváncsiak, mindenkinek elmondom, nem festett, hanem különböző érési szakaszban szüretelt fűzvesszőből készítek kosarakat, ettől lesznek sokszínűek - magyarázta a Lentiből érkezett Dulics Margit, aki Takács Gézáné Katival, a testvérével kápráztatta el az arra járókat. Ők 89 óta egyesületi tagok, meg sem tudják mondani, hány éve ülnek itt a várban augusztus 20-án.

A zalai sátrak alól szaladtunk a vár Savoya teraszára, ahol szombaton délután Balog Zoltán miniszter (Emberi Erőforrások) adta át a népművészet mestere címeket. A magas rangú elismerésnek azóta két új zalai tulajdonosa is van.

Dulics Margit és Takácsné Kati a zalai sátortábor „udvarán”

Gelsei hímzések a történeti múzeum reformációs kiállításán

- Debrecenből költöztünk Keszthelyre, nagy vágyunk volt a Balaton közelében élni - mondta az átadó ceremónia után Kovács Zoltán fa- és szarufaragó, immár a népművészet mestere, civilben gépésztechnikus. - Harminc éve művelem a pásztorművészet speciális ágát, a hortobágyi nemzeti park látogató műhelyének égisze alatt készítettem szarufaragásokat. Nem könnyű, az anyag nem adja meg magát egykönnyen. Kevesen vagyunk szarufaragók.

- Mi mindig énekeltünk, beleszülettem, szép népdalkörünk is volt, sokfele jártunk, aztán ketten maradtunk a testvéremmel, sajnos ő sincs már - válaszolta a 85 éves nemespátrói Szakáll Miklósné Rózsika. Ő zalai népdalokkal csalt mosolyt még a színpad mögött álló szoborlány arcára is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!