Hírek

2015.09.24. 16:01

Zalában is épül a GYODA

Letenye - Nem csak Beremenden, hanem Letenyén is tranzitzónát hoznak létre a menekültek regisztrálásához, jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott az új Mura-híd lábánál, ahol Vigh László országgyűlési képviselővel megtekintette, hogyan készül a határfolyónál a fizikai védelmi rendszer, a GYODA.

Horváth-Balogh Attila

A katonák ma a gyorsan telepíthető drótakadályt helyezték el a folyó partjának azon szakaszán, ahol úgy értékelték az illetékesek, hogy adott esetben könnyen át lehet kelni a Murán az alacsonyabb vízszint miatt.

- Ismeretes, a parlament és a kormány úgy döntött, hogy megvédjük a déli határszakaszt egészen Szerbiáig, ezért itt 175 kilométer hosszan épül meg - bocsátotta előre Vigh László. - Most a drótakadályt látjuk itt épülni, de reméljük, hogy mihamarabb megépül a kerítés is. Ez lesz a fizikai határzár, mellette lesz egy emberi is, amit a Magyar Honvédség biztosít és a jogi szeptember 15-vel életbe lépett, ettől a hármastól várjuk, hogy megvédje Magyarország határait. Valóban, ezzel különutas politikába kezdtünk, de már látszik, hogy ezt Európa is követni fogja. Meggyőződésünk, hogy az egyre nagyobb tömegben érkező menekülteket csak regisztrációval és meghatározott pontokon szabad beengedni az országba, illetve az Európai Unióba. Hangsúlyozom, nem igaz, hogy teljesen lezártuk a határt, pusztán arról van szó, hogy ki lesznek alakítva azok a helyek, ahol be lehet lépni Magyarország területére.

Rigó Csaba kormánymegbízott azt mondta: először a letenyei új és régi átkelők hídjaitól, illetve a murakeresztúri vasúti hídtól számított 2-2 kilométere szélességben épül meg a fizikai védelmi rendszer, a munka továbbiakban természetesen ott is folytatódik, ahol a későbbiekben ennek szükségét látják. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükségesnek látják a rendszer kiépítését a magyar-szlovén határ zalai szakaszán is. Azt is közölte: ahol ehhez mezőgazdasági területeket kell igénybe venni, ott tíz méteres sávot érintően kártalanítani fogják a gazdákat. Rigó Csaba a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint tranzitzóna jön létre Letenyén, ahol konténerekben végzik el a menekültek regisztrációját. Jelezte azt is, a Zalaegerszegi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságot jelölték ki arra, hogy a Zalában és Somogy megyében elkövetett határsértések ügyében eljárjon majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!