Hírek

2014.09.02. 14:25

Zalában nincs férőhelyhiány a bölcsődékben - A gyed extra bevezetése nem idézte elő gyerekek tömeges megjelenését

Zala megye - Szeptember elseje a bölcsődék életében is fordulópont, elfogynak a szabadságok, a szülőket elszólítja a munka.

Pásztor András


 

Vajon jut-e minden bölcsibe vágyó kisgyermeknek férőhely? Erről érdeklődtünk.

Zalaegerszeg négy bölcsődéjében összesen 396 férőhely van, s most szeptemberben elsején 250 kisgyerek kezdte meg bölcsődei életét – tájékoztat Prenner Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék intézményvezetője.

– A két szám közti különbség abból adódik, hogy a gyerekek beszoktatása nem egyszerre, hanem elosztva, egyenként zajlik – világít rá a részletekre. – Alapvető szakmai szabályunk, hogy egy csoportban egyszerre csak egy kisgyermek lehet „kezdő". Kéthetente, a szülőkkel egyeztetett sorrendben jöhetnek mindig az újabbak, ennyi idő elegendő, hogy az édesanyák támogatásával elfogadják a bölcsődei környezetet.

A megyeszékhelyen az összes igényt ki tudják elégíteni, sőt, a két legnagyobb intézményben, a Napsugár és az Űrhajós útiban szabad férőhelyek is akadnak. Ha tehát valakinek az életében év közben adódik olyan fordulat, munkalehetőség, ami a gyermek elhelyezését kívánná, annak nem lesz akadálya.

– Korábban mi is férőhelyhiánnyal küzdöttünk, de az Űrhajós bölcsődében tavaly átadott 28 fős új részleg megoldotta a gondokat. Nagyon jó mutatókkal rendelkezünk, a 0-3 éves gyerekek 20 százalékának tudunk ellátást biztosítani, ugyanez az adat országos kitekintésben 13 százalék – folytatja Prenner Zsuzsa.

Megtudjuk, hogy a gyed extra bevezetése nem idézte elő a 2 évnél fiatalabb gyerekek tömeges megjelenését. Az ellátás bevezetésekor tartottak tőle, hogy sok anyuka él majd a gyed melletti munkavállalással, valójában azonban csak pár százalékkal nőtt meg a fiatalabb gyerekek aránya.

Azok az anyukák, akik nem szeretnék minden nap bölcsődébe vinni a gyerekeket, a Cseperedő és a Napsugár úti intézményben vehetik igénybe az időszakos gyermekfelügyeletet. Mindemellett többféle programot is kínálnak a szülőknek az egerszegi bölcsődék az egészséges életmód jegyében. Egy sikeres pályázat nyomán mind a négy intézményben jóga, zumba, alakformáló és közérzetjavító torna várja a szülőket heti rendszerességgel, emellett főzőtanfolyamok is zajlanak, szeptember közepén éppen a Tipegőben indul. A kurzust kifejezetten a munkából hazaeső hölgyek igényeire szabták, a cél: gyorsan, finomat, egészségeset tenni a család asztalára.

Nagykanizsán a Rózsa utcában lévő Egyesített Bölcsőde és három tagintézménye – a Kisfaludy utcában lévő Belvárosi Bölcsőde, a Csokonai utcában található Napraforgó Bölcsőde és az Attila utcai Meseház Bölcsőde – 314 férőhellyel várta a gyerekeket.

– Az elmúlt években Kanizsán nem volt jellemző a várólista, mivel két évvel ezelőtt – a Meseház Bölcsőde kialakításakor – 40 új férőhellyel bővült a rendszer – mondta Bagarus Ágnes, a humán és hatósági osztály vezetője, aki hozzátette: ráadásul az idén az átlagosnál sokkal több kisgyermek – 209 fő – került az óvodákba, így bőven volt férőhely. – Márciusban a bölcsődei beiratáskor gyakorlatilag mindenki felvételt nyert, sőt akkor még közel 30 üres férőhely volt a tagintézményeinkben. A nyár során ezek többsége ugyan betelt, de még most is akad egy-két szabad férőhely, tehát azok az anyukák, akik időközben munkát találtak beirathatják gyermekeiket.

 

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy a gyed extra – akár 8 órás munka is vállalható a folyósítás idején – bevezetése miatt lesznek még jelentkezők.

Mint arról Körmendi Viktória, az Egyesített Bölcsőde vezetője beszámolt: szakmai és infrastrukturális fejlesztések is várhatók a kanizsai intézményekben, például elkezdődik a nyílászárók cseréje a Rózsa utcai bölcsődében.

– A nyáron elkészült a „Zöld Bölcsőde" országos hálózat módszertani anyaga is, amit nagykanizsai szakemberek dolgoztak ki – mondta a vezető, aki hozzátette: a magyar néphagyományok ápolása kapcsán egy sikeres pályázatnak köszönhetően megünneplik a szüretet, a Magyar Népmese Napját, valamint a Szent Márton napot is.

Keszthelyen 60 férőhelyes bölcsőde működik. A Szivárvány bölcsőde ellátási területe Zala megye. Jelenleg – a beszoktatási időszakban – 40 kisgyermek van itt, de folyamatosan érkeznek, néhány hét múlva már 50-en lesznek. Nyáron már nem volt szabad férőhely, várakozniuk kellett a gyerekeknek a bejutásra, és várhatóan november-december végére is „telt ház " lesz. – közölte dr. Horváth Ferencné megbízott vezető.

Hévízen, a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde 26 férőhelyes. Nyár végén óvodába mentek a „nagyok", most van a kisebbek beszoktatási időszaka. Jelenleg 16-an vannak az intézményben, de kéthetente érkeznek a gyerekek – ennyi ideig tart a beszoktatás –, ősz végére szinte teljesen elérik a maximális befogadóképességet, tavasszal érkeznek majd még négyen. Mivel egész Magyarország területéről fogadhatnak kicsiket, ezért távolabbi településekről – legutóbb pl. Balatonkeresztúrról – is érdeklődnek a szülők. A távolabbról érkező gyerekeket nem nagyon tudják fogadni. A helyi és a Hévízen dolgozó, környéken lakó szülőket ki tudják szolgálni – mondta el Csillag Istvánné szakmai vezető.

A Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda ellátási területe Zala megye egésze. A 24 férőhelyes bölcsődébe 30 jelentkező volt, de visszautasítani nem kellett senkit, hiszen amint a gyerekek betöltik a harmadik évüket, átkerülnek az óvodába. Most, a beszoktatási időszakban 16 kisgyermek van a bölcsődében, hetente érkeznek az újabbak, így hamarosan teljes lesz a létszám – összegezte Világos Csabáné vezető óvónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!