Hírek

2016.05.12. 19:10

Zalaegerszeg a legbiztonságosabb városok közt

Zalaegerszeg – Ma tartotta májusi soros ülését a város közgyűlése, a testület fontosabb döntéseiről délután Balaicz Zoltán polgármester tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette azt is: Arnhoffer András a Zalavíz Zrt. új elnök-vezérigazgatója, amiről a társaság közgyűlése döntött múlt héten.

Varga Lívia

A cég eddigi vezetője, Nagy András pedig a Modern Városok Program polgármesteri megbízottja lett. Balaicz Zoltán kiemelte: a 2015-ös zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása kapcsán a képviselők egyöntetűen megállapították, hogy stabil lábakon álló költségvetés volt a tavalyi. Az önkormányzat jól gazdálkodott, működési hiány nem alakult ki, a legfontosabb kitűzött célokat pedig meg tudták valósítani.

Érezhetően több rendőr van a városban. Simon Csaba törzsőrmester és Rédl-Pogácsás Ildikó őrmester Tihanyi Györgyöt igazoltatja (Fotó: Pezzetta Umberto)

Egyórás szakmai diskurzust követően egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletet. Balaicz Zoltán felidézte: az előző közgyűlésen már döntöttek arról, hogy a gyerekek számának függvényében 15-50 százalék kedvezménnyel kínál a város családi házas beépítésre alkalmas önkormányzati tulajdonban lévő lakótelkeket a családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) igénybe vevőknek. Továbbá számba vették a társasházi lakások építésére alkalmas önkormányzati területeket, megtéve a szükséges intézkedéseket azok értékesítése érdekében. Most pedig a nehezebb élethelyzetben lévőknek kidolgozott segítségről szavaztak a képviselők. A rendelet értelmében azok, akik új vagy használt lakást vásárolnak vagy ingatlant újítanak fel a csok segítségével, maximum 1,2 millió forint támogatást kaphatnak. Egy gyermek után 300 ezer, kettő után 600, három után 900 ezer, afölött pedig 1,2 millió forint jár, utóbbi esetben nem is kell visszafizetni az összeget. A lehetőséggel azok élhetnek, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem eléri a nyugdíjminimum összegét, azaz a nettó 28 ezer 500 (bruttó 40 ezer) forintot, a felső határ pedig nettó 142 ezer 500 (bruttó 214 ezer) forint. Ugyanezek a paraméterei az első lakáshoz jutó fiatalok támogatásának is, csak ebben az esetben nem feltétel a csok igénybe vétele, jelezte a polgármester.

A kertvárosi óvoda vezetői feladataival 2021-ig a korábbi vezetőt, Kemendi Györgynét bízta meg a közgyűlés, amely döntött az olai településrészi önkormányzat létrehozásáról is. A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el valamennyi városi tulajdonban lévő cég 2015-ös beszámolóját, s véglegesítették a 2016-os üzleti terveket. Döntöttek továbbá arról is, hogy a Deák téren helyezik majd el azt a Béres János által készített ivókutat, amelyet a most 20 éves Zala Megyei Mérnöki Kamara ajándékoz a városnak a jubileum apropóján.

Két, a TOP programhoz kapcsolódó támogatási kérelem benyújtásáról is határoztak a képviselők. Döntöttek a Gébárti-tóhoz kapcsolódó 402 millió forintos forrás felhasználásáról, amelyből egyebek mellett felújítják a régi hidat és a nyugati ágon egy újat is építenek, biztosítják a tó teljes körbejárhatóságát, s utcabútorokat helyeznek ki. A régi Zala folyó holtágának revitalizációjára pedig 352 millió forintot költenek. Ebből a Malom és a Batthyány utca közötti szakaszt újítják fel, sétányokat, kerékpárutat kialakítva, s újraduzzasztják a holtág ezen szakaszát.

A testület meghallgatta a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tavalyi  tevékenységéről szóló beszámolót, dr. Farkas Tibor, a városi rendőrkapitányság vezetője pedig Zalaegerszeg közbiztonságának helyzetéről, valamint a közlekedésbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról tájékoztatta a képviselőket. Egyebek mellett szólt a mindenki által érzékelhető fokozott közterületi jelenlétről, amire a jövőben is hangsúlyt fektetnek. Tavaly a rendőrkapitányság egyenruhás állományának közterületi szolgálati létszáma 38 százalékkal nőtt, a közterületi szolgálati órák száma pedig 91 százalékkal emelkedett. Hozzátette: bár tavaly befejeződött a közösségi rendészeti program, annak szellemiségét átmentették a mindennapi munkába. S a kapitány kitért arra is, hogy a rendőrök és a polgárőrök a 65+ program keretében minden, a területünkön élő 65 év feletti lakost felkerestek és tájékoztatták őket a rájuk leselkedő veszélyekről, illetve a bűnmegelőzés lehetőségeiről.

– A beszámolóból egyértelműen kiderült, hogy Zalaegerszeg továbbra is az egyik legbiztonságosabb város az országban, s külön öröm, hogy a város és a rendőrség között ilyen kiváló az együttműködés, hiszen egymás után nyílnak a körzeti megbízotti irodák, s szubjektív biztonságérzetünk növekedéséhez jelentősen hozzájárul a közterületeken való fokozott rendőri jelenlét –fogalmazott Balaicz Zoltán.

Dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány javaslatára átalakítják, kibővítik és hálózatossá teszik a közterületi kamerarendszert. Balaicz Zoltán a döntés kapcsán elmondta: a rendőrség újabb tizenkét csatlakozási pontra tett javaslatot, így „országosan is példaértékű kamerarendszer működik majd Zalaegerszegen, amely tovább fokozza a biztonságérzetünket az amúgy is biztonságos városban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!