Hírek

2017.04.08. 18:54

Motoros szezonnyitó baleset-megelőzési program, hogy ne a vesédet várják!

Zalaegerszeg - Az élmény páratlan, a szabadság érzése átjárja a csontjainkat. Amiket épségben szeretne hazavinni mindenki, aki a motorozás hobbijának hódol.

Arany Horváth Zsuzsa

Ehhez nyújt négy éve hathatós segítséget Zalában  - s az országban elsőként  - a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, azzal, hogy a motoros szezon elején  felkészülési napot szervez a megyebeli motoros szervezetek segítségével. Szombaton  - mintegy két hónapnyi szervező munka után - a Zalai 76-os Motoros Egyesülettel közösen nyolcadszor  rendezték meg a közlekedési ismereteket, KRESZT számon kérő, vezetési gyakorlatot ellenőrző, szlalompályával, 110 kilométeres többállomásos úttal tarkított programot. Amelynek keretében Zalaegerszegen ügyességi pályán haladt át a közel 100 résztvevő, majd újraélesztési gyakorlaton, és elméleti feladatokon túljutva, Pacsát érintve érkeztek vissza a megyeszékhelyre. Az autóklub jóvoltából a motorok műszaki állapotát is ellenőrizhették tulajdonosaik.

A csapatot Anti András rendőr alezredes indította útnak, jelezve, a gondtalan és biztonságos motorozáshoz megfelelő műszaki állapotú motor kell, amihez társul a motoros jó fizikális és mentális állapota, aki alaposan ismeri a KRESZT.  Horváth László őrnagytól megtudtuk, a vezetési tréning sikeréhez a vöröskereszt, a polgárőrség is évről évre hozzájárul. A motorozás hobbija egyre nagyobb divat Zalában is, a baleseti statisztika a jó felkészülés ellenére a motorosok  növekvő száma miatt minden évben több motoros tragédiát jelez.

Ezt szeretnék csökkenteni a Zalai 76-os Motoros Egyesület tagjai, mondta az 1982 óta motorozó Kósi Ferenc elnökségi tag, aki ezúttal Triumph Tiger Explorerrel indult el. Kósi Ferenc Szardínián is járt már motorjával, balesetet egy önhibáján kívül bekövetkezett koccanáson kívül még nem szenvedett. Tőle tudtuk meg, hogy a szombati mezőnyben egy  450 kg-os Honda Goldwing volt a legnagyobb "jószág".

Az ügyességi pályán találkoztunk a 40 éves bókaházi Csordás Tamással, aki a Balaton I. csapatát erősítette. Huszonöt éve motorozik balesetmentesen, ezúttal 2002-es Yamahával szlalomozott kecsesen és hibátlanul.

A hölgyeket is mind nagyobb számban "fertőzi" a megszállottság, példa erre Lórántné Kemes Csilla, aki egy hatalmas, 275 kg-os Hondát igyekezett a bólyákkal szűkre szabott tesztpályán átfűzni. Férjével, Lóránt Norberttel két keréken jártak már Svájcban, idén Erdélybe készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!