Gyerekvízcseppek - Fenntarthatósági témahét az Ady-iskolában

2017. május 02., 09:00 szerző: Zalai Hírlap
komment
Zalaegerszeg - A múlt héten a megyeszékhelyi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium is csatlakozott szép otthonunk, a Föld és a vízkészletek gondjaira felhívó fenntarthatósági témahéthez. Erről a szerkesztőséget is tájékoztatták.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Czigány Lászlótól, az intézmény igazgatójától megtudtuk, az iskola a környezetvédelem fontossága miatt, eddigi nevelési törekvéseikkel összhangban kapcsolódott a Fenntarthatósági Témahét programjához. Az elmúlt szerdán az alsó tagozatosok a "csepp a tengerben", a felső tagozatosok a "táplálkozz tudatosan", a középiskolások pedig a "passzív ház, ökológiai lábnyom" témakört járták körbe. A szerdai rendhagyó suliprogram sorozat az igazgatói megnyitó után az összes emeleten zsibongó gyerekek aktív közreműködésével zajlott.

A gimnazisták lábnyomot formáltak papírlapokból

Az alsósok gyógynövényekről nevezték el az osztálytermeiket, szót ejtettek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, szólásokat, közmondásokat gyűjtöttek a víz, mint élőhely témaköréhez, az iskolaudvaron pedig vízcseppet formáló performance-t mutattak be önmagukból. Végül újrahasznosított anyagokból készítettek tárgyakat.

A felső tagozat növendékei a tudatos vásárlásra, az egészséges táplálkozásra hívták fel egymás és a felnőttek figyelmét, magyarórán, idegen nyelvi órákon, biológiaórán egészségtan, osztályfőnöki, etika órákon filmet néztek, feladatokat oldottak meg, vetélkedőket szerveztek, Prezentációt készítettek energiaforrásainkról, valamint makettet építettek a táplálkozáspiramisról.

A diákok saját testükből formáltak meg egy hatalmas vízcseppet az iskola udvarán

Az Ady-gimnazisták az emberi ökológiai lábnyom csökkentése praktikáinak kérdését járták körbe, megismerkedtek egy passzívház működésével, végül lábnyomot formáló élő performance-t mutattak be. E napon rengeteg plakát, makett, alkotás, újrahasznosított termék készült, melyeket bemutatnak a tanulóifjúságnak.

KÖRNYÉKÜK VIZES ÉLŐHELYÉT KERESTÉK

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket hazánkban is. A Fenntarthatósági Témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére, idén először a tanév rendjéhez igazítva valósult meg. Az április 24-28. között megrendezett program célja a Föld napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. A résztvevő iskolák gyerekei többek között kiválaszthatták például a környékük egy vizes élőhelyét, adatokat vehettek fel róla. A pályázatra beküldhették az adatlapot és a vizes élőhelyről készült fényképeiket.

Zalai Hírlap

2017. május 02., 09:00 szerző: Zalai Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...