Hírek

2017.06.23. 16:20

Híd a honvédség s a társadalom közt - Zadarban koszorúztak a zalai tartalékosok

ZALAEGERSZEG A közelmúltban a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Zala megyei szervezete képviselte hazánkat a Horvát Tiszti Szövetség Zadarban tartott országos találkozóján.

Fincza Zsuzsa

Mielőtt a hozzám hasonló laikusok kispadon ücsörgő focistákra vagy éppen egy víg nyugdíjas csapatra gondolnának, tegyük hozzá, hogy ezúttal a tartalékosok" kifejezés katonai kiképzést kapott, de pillanatnyilag szolgálatot nem teljesítő személyeket takar, akik a háttérben fontos feladatokat látnak el, s minősített helyzetben aktivizálhatók.

- Horvát bajtársaink minden évben más megyében tartják a rendezvényüket, az idén Zadarra került a sor. A koprivnicai (kaproncai) tiszti szövetség meghívására négyfős küldöttséggel utaztunk a találkozóra, amely során a délszláv háború emlékhelyein róttuk le tiszteletünket az áldozatok előtt. Négy csata helyszínén helyeztük el a kegyelet virágait, s hallgattuk meg a túlélők visszaemlékezéseit a borzalmakról - adott tájékoztatást Makkos István nyugállományú honvéd őrnagy, a zalai szervezet elnöke, hozzátéve, hogy emellett, mintegy szakmai továbbképzésként körülnéztek egy laktanyában is, s egy katonai repülőtéren megismerkedtek a legújabb technikai újdonságokkal, megfigyelhették, ahogy az "amcsik" kiképzik a horvát pilótákat a modern amerikai helikopterek vezetésére.

- A Horvát Tiszti Szövetség koprivnicai egysége kezdeményezte szervezetünkkel a kapcsolatfelvételt. Először 2009-ben kerestek fel bennünket, de csak 2011-től vált igazán élővé az együttműködésünk - tette hozzá Németh István nyugalmazott honvéd őrnagy, a zalai szervezet alelnöke. - Azóta viszont évente többször találkozunk és részt veszünk egymás rendezvényein.

A horvát tartalékos katonatisztek megtisztelik jelenlétükkel például zalai bajtársaik legnagyobb ünnepségét is, amelyet a magyar honvédelem napján, azaz május 21-én Püspöki Grácián Pusztaszentlászló-Válickapusztán található emlékhelyén tartanak. Földijeink viszonzásképp november 4-én Kapronca városnapi ünnepségén és az esti veterán találkozón vesznek rész.

Az egyesület fontosnak tartja a katonai hagyományok ápolását. Gyűjtik a régi katonai felszereléseket, amelyekből egy múzeumot kívánnak kialakítani bázisukon, a volt zalaegerszegi honvédlaktanyában. Képünkön Németh István (balról) és Makkos István egy 66. M. vegyi felderítő készüléket vesz nyilvántartásba Fotó: Fincza Zsuzsa

- A németországi Steinfeld Hausen tartalékos szervezetének küldöttsége 2014-ben keresett meg bennünket, s tavaly már 55 fős csapattal látogattak el hozzánk. A balatonakarattyai honvéd üdülőben szálltak meg, a pápai bázisrepülőtéren megnézték az amerikai Herculeseket, s mert mindenáron katonai parádét akartak látni, hát elvittük őket a Budai Várba a honvédelem napi ünnepségre. Mi júniusban 14-en utaztunk Észak-Bajorországba, családoknál szálltunk meg, s amellett, hogy elvittek bennünket egy "waldfestre", egy erdei fesztiválra, a szakmai programok sem maradtak el. Voltunk laktanyában, katonai repülőtéren, részt vettünk tábori misén - idézte fel élményeiket Németh István, kiemelve, hogy bár munkájuk fontos része a szabadidő hasznos eltöltése, a tartalékosok továbbképzését sem hanyagolják el.

Bár a Magyar Tartalékosok Szövetségének Közhasznú Egyesülete kimondottan civil szervezet, pártoktól független és nem folytat politikai tevékenységet, önkéntes alapon a védelmi igazgatás szervei által koordináltan részt vállal a honvédelmi feladatok ellátásában. Az országos egyesület 2001-ben, zalai szervezete 2003-ban alakult 15 fővel, jelenleg 22-en tevékenykednek soraiban, de, mint hangsúlyozzák, szeretnék ha többen csatlakoznának a csapathoz. Szívesen fogadnak mindenkit, aki fontosnak tartja a hon védelmét és tenni szeretne valamit hazánk védelmében.

- A közhasznú egyesületet alapvetően azért hozták létre, hogy hidat képezzen a honvédség és a társadalom között, erősítve a honvédelemben való önkéntes részvételt. Sajnos anno, a sorkatonaság ideje alatt nem volt túl népszerű a fiatalok szabadságát korlátozó honvédség - ismerte el Makkos István. - Emellett fontos szempont volt, hogy Magyarországon is legyen olyan szervezet, amely állami akkreditációval bír a NATO tartalékos szervezeteiben való részvételre, kapcsolatot tart - mint a zalaiak is teszik - a hasonló külföldi szervezetekkel. Az egyesület alapszabály szerinti célja a Magyar Honvédség tartalékos állományának összefogása, érdekeinek védelme és képviselete, a katonai hagyományok ápolása, a bajtársiasság és a barátság erősítése.

- A taglétszám emelését fiatalítással szeretnénk elérni, s vállalunk feladatokat a fiatalság hazaszeretetre, honvédelmi feladatokra való oktatásában is. Emellett felajánljuk segítségünket a most aktuális területvédelmi tartalékos rendszer kiépítésében, az úgynevezett járási századok felállításában - mondta befejezésül Németh István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!