Hírek

2017.06.04. 13:13

A Hősök kertjében emlékeztek a megyeszékhelyen a Nemzeti Összetartozás napján

Magyarország a központi hatalmak oldalán vereséget szenvedett az első világháborúban, az ezt lezáró békeszerződések értelmében pedig súlyos veszteségeket volt kénytelen elfogadni, területeinek kétharmada a környező országokhoz került a magyarajkú lakosság hatvan százalékéval együtt.

Arany Horváth Zsuzsa

A területi veszteségek kiheverhetetlen gazdasági hátrányokat vetítettek előre. A párizsi békeszerződések keretében a versaillesi Trianon kastélyban írta alá a diktátumot Magyarország küldöttsége, amelynek mindvégig nem volt módja kifejteni a nemzetiségi összetételre vonatkozó adatokat bemutató álláspontját.

dr. Vadvári Tibor, Balaicz Zoltán és dr. Kovács Gábor
Fotó: Pezzetta Umberto

A magyarság trianoni traumáját, annak ellenére sem sikerült  máig feldolgozni, hogy majdnem száz év telt el azóta.

Fotó: Pezzetta Umberto

A 2010 óta létező nemzeti összetartozás napján minderre emlékeznek országszerte. Zalaegerszegen vasárnap a Hősök kertjében a Trianon emlékműnél gyűltek össze a városiak, s meghallgatták a fentiekben vázolt történelmi tragédiát összefoglaló emlékező beszédet, melyet Cseh Valentin, a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum munkatársa mondott el.

Fotó: Pezzetta Umberto

A szónok súlyosan elítélő szavakkal illette az 1918-1919-es időszak magyar politikai vezetést, a kormányokat, utalva arra is, hogy másképp is alakulhatott volna, ha nem a rosszul értelmezett pacifizmus, hanem az erő nevében próbálnak érvényt szerezni a magyar érdekeknek. )

Fotó: Pezzetta Umberto

Az emlékező percek során Bellus Attila színművész két  erdélyi alkotó, Remenyik Sándor (templom és iskola)  és Dsida Jenő (Psalmus Hungaricus) lírai gondolatait idézte fel, H. Horváth Gyula pedig Sütő András a magyar identitás és a magyar nyelv iránti elkötelezettségről szóló egyik esszéjének részletét osztotta meg a hallgatósággal.

dr. Koczka Csaba és dr. Sali Zsófia
Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvény zárásaként koszorúkat helyeztek el az emlékműnél: Balaicz Zoltán polgármester,  dr. Vadvári Tibor alpolgármester és dr. Kovács Gábor főjegyző a város nevében, dr. Koczka Csaba járási hivatalvezető és dr. Sali Zsófia osztályvezető pedig a Zala Megyei Kormányhivatal képviseletében helyezett virágot. Ezután a civil szervezetek és a város lakói is koszorúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!