Hírek

2017.08.20. 18:55

"Itt a némák beszélnek" - 20. évfordulóján az antikvárium változó funkcióit kerestük

ZALAEGERSZEG Nem hivalkodik, nem dicsekszik, csak húszévenként jelzi, van, létezik, értünk, olvasókért, ínyencekért, olykor pedig azokért a könyvekért, amelyeknek a gazdája már nem forgathatja többé őket, hát közkinccsé teszi.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi Széchenyi Antikvárium születésnapjára mi is hivatalosak voltunk a múlt héten. A könyvritkaságok, régen kiadott szakkönyvek, lexikonok, időszakos életüket élő, kézről kézre járó tankönyvek, gyerekkönyvek tárházát vezénylő Hári Vilmosné Éva sokak személyes ismerőse. Húsz éve a Kazinczy téri üzletből költözött a történelmi levegőt árasztó udvarba, tovább szolgálva törzsvásárlóit, s mindazokat, akik például hagyatékot, magánkönyvtárat bíztak rá azért, hogy újabb olvasót szerezzen a köteteknek.

A csütörtöki ünnepi összejövetel résztvevői, törzsvásárlók, kollégák az antikvárium vezetőjével. Molnár Teodóra, Őriné dr. Bilkei Irén, Horváth Józsefné, Bangó Mária, Hári Vilmosné Éva üzletvezető és Bekes Ernőné - Fotó: Katona Tibor

A semmihez sem hasonlítható szakmáról a bensőséges ünnep szónoka, a húsz évvel ezelőtti megnyitót is tartó Őriné dr. Bilkei Irén főlevéltáros így szólt:

"A latin antiquus szó régit jelent, ebből származik az antikvárium, ami a régi vagy használt könyvek adásvételére szakosodott kereskedés - ez a prózai definíció. Nekünk, könyvbarátoknak, sokkal több - az a hely, ahol mindig találunk valami izgalmas régit és újat, közben átéljük a latin mondás igazát, itt a holtak élnek és a némák beszélnek".

Éva - akit Egerszegen sokan csak antikváriumos Évának hívnak - és az antikvárium az elmúlt 20 évben a város szerves részévé vált. Egerszeg lakói, mind a tankönyvet kereső iskolások, szakdolgozatot író egyetemisták, szakkönyvre szakosodott kutatók, lemezre, kazettára, kottára vágyó zenebarátok, minden rendű és rangú, életkorú olvasni szerető ember megfordult itt. Éva óriási könyvismeretével teljesítette a kívánságokat. Internetes olvasás, az e-book olvasó - jóllehet, ma már nem lehet nélkülük élni - sohasem adják a nyitott könyv élményét.

Az antikváriumban a boltvezető 210 darabos impozáns bagoly-gyűjteménye köszön a látogatóra. Pallas Athéné, az ókori görög mitológia istennője, a bagolyszemű, aki a sötétben is lát, vagyis átlát a dolgok felszínén, a bölcsesség és a tudományok istennője volt. A bagoly azóta a bölcsesség szimbóluma, sok könyvesbolt cégére.

A híres bagolygyűjtemény a születésnapi alkalommal újabb 12 darabbal gyarapodott

- Közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem - mondja magáról az üzletvezető. - A szombathelyi antikváriumban kezdtem 1978-ban, 1984-ben a Simon István Könyvesház, 1989-től az itteni antikvárium lett a munkahelyem, 1997-ben nyitottuk a Széchenyi Antikváriumot. Először csupán 40 négyzetméterünk volt a műemléki védettségű épületben. Jelenleg 227 polcon, 9 tárlón 79 doboznyi könyvünk van. Nem ment könnyen, volt néhány átsírt nap, de bíztam benne, Egerszegnek kell antikvárium.

A nagyvárosokban még működik hasonló, bár az utolsó öt évben gyökeresen átalakult a használat. Húsz éve még a szépirodalom volt keresett, ma már a szakkönyvek, tankönyvek kellenek, a régi, szép kiállítású kötetek is ritkán bukkannak fel, remélhetőleg gyűjteményekbe, könyvtárakba kerültek.

Itt lapul Vázsonyi Vilmos (1868–1926) politikus ügyvéd beszédeit összegyűjtő 1922-es kötet

Éva találkozott néhány izgalmas, elsőre megoldhatatlannak tűnő kihívással a húsz esztendő alatt, a rendelések között érkezett már egy-egy Ausztráliából, Portugáliából, Romániából, Szlovákiából is, de az alföldiek is rendszeresen jelentkeznek igénnyel, ezt már online lehet csak kiszolgálni.

Kalandregényt írhatna arról, mi mindent talált már az antikvárium számára felajánlott kötetekben.

- Akadt a kezembe 1842-ből való 5 ezüst forint, ausztrál dollár, francia frank, erotikus fotó arról a hölgyről, aki behozta a könyvet.

Számon tartja, egy ízben két teherautónyi könyvet vittek el egyszerre. Több millió forintnyi értéket tesz ki a könyvállomány, képeslap, DVD, CD, régi magnókazetta valamint bakelitlemez gyűjtemény.

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben (1885-1901) című nagy értékű sorozat is itt van a zalaegerszegi polcokon

Beszélgetős találkahely a kis bolt, amit az udvarról, a bronzban továbbélő Degré Alajos levéltáros is vigyáz. Éva azonban lassan átadná a stafétabotot, Csak az a kérés, az utód lássa, érezze, Egerszegen az antikvárium szó érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!