Hírek

2017.05.01. 19:10

Bográcsozás, retró felvonulás - Május elseje Zalában

Borongósan indult a hétfő, ennek ellenére május elsején a megye több településén rendeztek majálisokat.

Hajdu Péter

A megyeszékhelyen a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület által szervezett VI. Pálinka és Mangalica Majális kínált alkalmat kikapcsolódásra péntek délutántól. A hagyományos alsóerdei majálisra információnk szerint anyagiak hiánya miatt nem került sor idén, a szakszervezetek a Jókai utcai Móricz Galériában rendeztek tegnap délután programot. A mangalicafesztiválon, a sportcsarnok előtt a hosszú hétvégén végig működött a vidámpark.

Készül Zalaegerszegen a mangalicapörkölt a mentősök bográcsában. A képen középen a szakácsok, Magyar János és Dormán Gábor Fotó: Pezzetta Umberto

A VI. Pálinka és Mangalica Majálison legalább tíz zenekar, énekes gondoskodott a jó hangulatról, amely főleg az esti, késő esti órákban érte el tetőfokát a sportcsarnok előtti téren, a rendezvénysátorban és környékén. A 30 ezer négyzetméteres területen délelőttönként nyitva tartott a kézműves vásár, és a rendezvény nevéhez híven a standokon nem volt hiány friss pecsenyéből és más finom falatokból. Utóbbiakat vasárnap délelőtt rengeteg mangalicapörkölt egészítette ki, akkor tartották a rendezvény hagyományos programját, a mangalicapörkölt-főző versenyt, amire idén 15 közösség nevezett. Minden induló csapatnak 3-3 kilogramm mangalicahúst osztottak ki a rendezők. A mentők csapata volt az egyik legnépesebb közösség.

Lentiben a Kerka Táncegyüttes utánpótlás csoportjának műsora nyitotta meg a majálist Fotó: Kósa Róbert

- Három éve járunk ki ide főzni, de más hasonló főzős programokon is szívesen részt veszünk. A pörkölt egy részét elfogyasztjuk, a maradékot pedig bevisszük a mentőállomásra, a szolgálatban levő kollégáknak - mondta Magyar János mentőápoló, aki munkatársával, Dormán Gáborral felváltva kavargatta az illatos ételt.

Május elsején, tegnap is érdemes volt kilátogatni a majálisra, ahol többek között az ugyancsak hagyományos erős emberek versenye, továbbá hastáncosok, kötélugrók és sok zene szórakoztatta a közönséget. Tegnap késő délután hirdették ki a házipálinkafőző verseny eredményét. A zsűri a zalaegerszegi Szabó István 2014-es berkenyepálinkáját ítélte a legjobbnak.

A régi május elsejéket idézte fel a zalaszentgrótiak immár hagyományos retró felvonulása Fotó: Szalay Csaba

Zalaszentgróton régi hagyomány, hogy a közelmúlt hangulatát idézik fel május elsején. A tegnapi program szezonnyitóval kezdődött a helytörténeti és retró gyűjteményben. Ezt követően, már ragyogó napsütésben indult a régi időket idéző felvonulás, amelyen több mint félezren vonultak, és legalább ugyanennyien nézték a járdákról, ablakokból. A menetet úttörő és kisdobos zászlókkal díszített Barkas nyitotta, mögöttük a néptáncosok mentek, akik többször megálltak táncolni. A Városi Fúvószenekart az önkormányzati és intézményi dolgozók, egyesületi tagok, sportolók, vállalkozók vidám menete követte az Ifjúság utcától a Templom térig. Itt kulturális műsor kezdődött, amelyben néptánc, térzene, szavalat, operett és agárbemutató is volt. A rendezvény keretében átadták az idei Város Bora verseny díjait. A programból nem hiányzott a virsli és a sör sem, a napot könnyűzenei koncert zárta.

Lentiben a helyi művelődési központ előtti térre várták a munka ünnepén kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget keresőket. A kulturális programok sorát a Kerka Táncegyüttes utánpótlás csoportjának öt tájegység táncait bemutató fellépése nyitotta meg, majd Moltész Gyula, művésznevén Mollini, a bűvész lépett színpadra, hogy a gyerekeket is bevonva műsorába kártya- és karikatrükköket mutasson be. A zenés programok délután négy órakor a szlovéniai Kontrabant zenekar koncertjével folytatódtak, mely során jól ismert, népszerű dallamok feldolgozását is hallhatta a közönség.

A kulturális kínálat mellett ezúttal is számos kiegészítő programmal készültek a szervezők Lentiben. A kicsik kézműves foglalkozásokon, kreatív bűvészsuliban vehettek részt, míg az örökmozgókat a rendezvénytéren egyebek mellett ugráló- és légvár várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!