Hírek

2017.08.18. 13:38

Múltidéző: Volt egyszer egy malom...

Zalaegerszegen 2000-ben bontották le a kaszaházi malmot. A Zalai Hírlap többször foglalkozott a malom tevékenységével, az alábbiakban egy 1970-ben megjelent cikkből adunk közre részletet.

Zalai Hírlap

ZALAEGERSZEG-KASZAHÁZA Egészen a Halászkertig értek a gabonával megrakott vontatók a zalaegerszegi malom bejáratánál. Az átvétel a bejárati hídmérlegnél kezdődik, Tóth Kálmán raktáros minden szállítmányt lemér.

– Reggel hatkor kezdtem a műszakot és ezideig húsz kocsi gabonát vettem át – mondja. – Ez még csütörtöki búza, pénteken rosszul ment az átvétel, a vihar miatt megbénult, de utána folytattuk.

Fotó: Zalai Hírlap Archív

A várakozó sor közepén Lakatos János, a nagylengyeli tsz traktorosa a gépét vizsgálja. Ráér most.

– Reggel hat órától vagyok itt – mondja. – Nem működött a szalag, különben már nem lennék itt. Nem tudják otthon, hogy hol maradok ilyen sokáig. Van még szállítanivalónk tegnapról.

Fotó: Zalai Hírlap Archív

A vontatósor elején az egervári tsz gépe áll, felnyitott pótkocsijáról a tisztítóberendezés torkába ömlesztik a búzát. Zúg a nagy kapacitású, óránként 310 mázsa mag tisztítására alkalmas gép, finom porfelhő rezeg körülötte. Nyílásain ömlik a törődött szem, a pelyva, a tisztított mag pedig szalagon fut a szellőzőkkel ellátott raktártérbe. Nagy hegyet alkot az új búza és egyre csak érkezik hozzá.

– Száznyolcvan vagon búza érkezett be eddig – mondja Dömötör József vezető raktáros. – Az elmúlt napokban 45 vagon volt a felvásárlási átlag, fele a kapacitásunknak. A mai napon nagyobb forgalomra van kilátás. Először vásároljuk külön a takarmánybúzát, eddig nyolc vagon érkezett, még várunk belőle.

Fotó: Zalai Hírlap Archív

– Miért álltak reggel a gépek?

– Nyolc óráig áramszünet volt, rosszul kezdődött a nap. Csak nehogy úgy járjunk, mint csütörtökön. Egymást érte az áramszünet, az esti viharról nem is beszélve, éjfélig elhúzódott az átvétel. Nehéz nap volt. Mindig a medvével kellett foglalkozni.

– Medvével?

– Így nevezzük az új szárítóban rekedt gabonát – magyarázza. – Ha nem lapátoljuk ki belőle, úgy eltömíti, hogy nem tudjuk elindítani a gépet. Félünk tőle.

– Elégedettek az idei kenyérnek valóval?

– Az első szállítmányok után nagyon megijedtünk, rossz minőségűnek mutatkozott. Most már egész jó, csak az eső ne rontson rajta – magyarázza.

Fotó: Zalai Hírlap Archív

A minőségre vonatkozóan Pallos Imréné meós többet tud mondani. A kis laboratórium olyan, mint egy raktár. A helyiség közepén nyitott szájú papírzsákok sorakoznak katonás rendben. Egy-egy termelőszövetkezet mintáit várják. Van segítőmeós is, mégpedig Péter Margit, a 3-as szakközépiskola másodéves tanulója.

– Kell a segítség, mert összegyűlt a munka. Most címezem a harmincadik zacskót – mondja. – Már nem jutott idő arra, hogy sikért mossak, csak a hektolitersúlyt, a víztartalmat és a tisztaságot vizsgáltam. (Részlet a tudósításból.)

 

(Zalai Hírlap, 1970. július 26.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!