Hírek

2017.03.19. 13:07

Tavaszi takarítás a hegyen - A besenyői polgárőrök környezetük tisztaságára is ügyelnek

Zalaegerszeg – „Védjük a környezetünket, ne csak a tulajdonunkat!” adta ki a jelszót Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesülete, s szombaton tavaszi nagytakarítást tartott a fennhatósága alá tartozó közterületeken.

Fincza Zsuzsa

Több mint ötvenen gyűltek össze a hegy centrumának számító bájos kis kápolnánál, s húztak láthatósági mellényt, hogy a hegyi utak mentén biztonságban dolgozhassanak.

– Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg környezetvédelmi akciónkat – tájékoztatott Dancs István, az egyesület elnöke. - Az idei a harmadik teljes éve a működésünknek, mára már összerázódott annyira a közösség, hogy ilyen komoly, nagy munkába is bele merünk vágni. Nemcsak a szemetet szedjük össze, hanem az utakra kinyúló ágakat, bozótost is levágjuk.

- Öreghegyen rendszeres a szemétszállítás, de a jöhet akár a mentő-, a tűzoltóautó, az orvos is. Már többen panaszkodtak, hogy a közlekedést sok helyen nehezíti a nekivadult növényzet, s persze a gazdák is féltik az autójuk karosszériáját a karistolástól. Előzetesen feltérképeztük a problémás helyeket, így ma célirányosan dolgozhatunk - tette hozzá Borsos József alelnök.

A kápolna előtti „alakuló téren” bevetésre kész a polgárőr takarító brigád. A kápolna környékét is rendbe tették
Fotó: Fincza Zsuzsa

- A mai nap tulajdonképpen a befejezése a tavaszi akciónak - közölte Sebestyén Lajos szolgálatvezető. - Felhívásunkra többen már rendet raktak a birtokuk mellett, a hulladékot előlük is elvisszük egy központi helyre, ahonnét a szolgáltató elszállítja. Az idősebb tulajdonosok között viszont akadnak, akik fizikailag képtelenek elvégezni ezt a munkát, ezért helyettük ma megtesszük mi.

- Természetes, hogy részt veszek minden közös akcióban, hiszen tősgyökeres besenyői vagyok, őseim az 1600-as évekre visszamenőleg idevalósiak voltak, s volt birtokuk a hegyen is. Szinte itt nőttem fel, 10 éve ki is költöztem és családot alapítottam - jegyezte meg Parragi László.

Koller Zsolt viszont se nem besenyői, se nem polgárőr, mégis buzgón berregtette bozótvágás közben a motoros láncfűrészt. - Körmendről fújt ide a szél, az apósjelöltemnek segítek - magyarázta nevetve a fiatalember.

- Az unokáim is jöttek volna, de Kanizsára kellett utazniuk. Majd helyettük is dolgozom - ígérte az ágait az út fölé nyújtogató orgonabokor nyírása közben Kiss Ernő.

- Tiszta, rendezett környezetben szeretnénk élni, s ennek érdekében a kemény fizikai munkától sem riadunk vissza. Ma mindenesetre megmutatta az erejét a csapat - summázta Zsálek Szilárd.

Gecse Péter alpolgármester, a közösség városházi képviselője is erre a következtetésre jutott.

- Zalaegerszeg büszke lehet rá, hogy a nagy, városi környezetvédő akciók mellett a településrészek, a civil szervezetek önállóan is munkálkodnak lakókörnyezetük rendjéért, tisztaságáért. Az önkormányzat támogatja ezeket a törekvéseket, azzal is, hogy gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról.

A város egyébként éves szinten sok millió forintot kénytelen áldozni az illegális szemétlerakók felszámolására, s az öreghegyihez hasonló akciók ezek számát apasztják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!