Diagnosztikai minőség - Századannyi sugárterheléssel, igazodva a pácienshez

2017. augusztus 10., 09:00 szerző: Arany Gábor fotós: Arany Gábor
komment
ZALAEGERSZEG A hagyományos készülékekhez képest századnyi sugárterheléssel működő tüdőszűrő berendezés áll szolgálatba szeptembertől a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Zrínyi úti központjában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Erről és további fejlesztésekről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be. Dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, hogy a kórház külső, pózvai telephelyén működő 14 éves tüdőszűrő berendezés gyakori meghibásodása miatt vált időszerűvé a csere.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 33 millió forintos támogatásával sikerült beszerezni a legkorszerűbb igényeknek megfelelő készüléket.

Dr. Halász Gabriella és Vigh László az új tüdőszűrő berendezés bemutatáskor Fotó: A szerző

Dr. Somogyi Rita radiológus főorvos, valamint dr. Tehenes Sándor osztályvezető főorvos kiemelte: a hagyományos készülékekhez képest századannyi sugárterhelés éri a beteget. A berendezés a páciens testalkatához igazodva a lehető legkisebb mennyiségű sugárzás kibocsátásával készíti el a felvételt a korábbihoz képest töredék idő alatt. Az eddiginél lényegesen jobb felbontású, diagnosztikai céloknak is megfelelő digitális felvétel pedig a központi számítógépes tárolóba kerül, amit az arra jogosult orvos bárhonnan elérhet.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy az intézmény konszolidációs pályázaton nyert támogatást egyebek mellett a biztonsági kamerarendszer továbbfejlesztésére, valamint a diagnosztikai épület tetőszigetelésére. Mint kiemelte: a kórház vagyona, az intézményben megforduló napi 3-5000 járóbeteg, az ellátott 8-900 fekvő beteg, illetve az 1600 kórházi dolgozó és a látogatók biztonsága érdekében tartották szükségesnek a fejlesztést. Az elmúlt években erre a feladatra őrző-védő szolgálatot bíztak meg, amit kiváltottak azzal, hogy a már meglévő 25 kamerát további 84-gyel egészítették ki. A 15 millió forintos beruházással négy év alatt 23 millió forintot takarítanak meg. A pályázattal oldották meg a diagnosztikai épület tetejének szigetelését is. Arról is szólt, hogy az ÁEEK finanszírozásában 28 millió forintból új liftet állítottak szolgálatba az I. számú belgyógyászati, valamint a fertőző osztálynak helyet adó épületben.

Farsang Tamás információs munkatárs a biztonsági kamerák képein kíséri figyelemmel a kórházi forgalmat - Fotó: A szerző

A sajtótájékoztatón részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett rá: a kórházban az elmúlt 5-6 évben már 9 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás zajlott. A kórháznak az a feladata, hogy a betegek minél hamarabb visszatérhessenek családjukhoz, munkájukhoz, ez nemzetgazdasági szempontból is fontos.

Arany Gábor

2017. augusztus 10., 09:00 szerző: Arany Gábor fotós: Arany Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...