Hírek

2017.08.01. 17:20

Felélesztik a Zala holtágát

ZALAEGERSZEG A város vissza szeretné adni a régi Zala-part hangulatát, a Zala-holtágnak és környékének szép kirándulóhellyé alakításával.

Hajdu Péter

Erről szól a TOP program finanszírozásával megvalósuló fejlesztés, amiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban.

Balaicz Zoltán polgármester először néhány érdekes adatot közölt megyénk névadó folyójáról, amely az országban a 12. legnagyobb, 126 kilométer a forrásától a Balatonig. A polgármester elmondta, a város történelmileg, földrajzilag, és gazdasági szempontból is szorosan kapcsolódott a folyóhoz, ami nem olyan egyenes, csatornaszerű volt, mint most. Kanyargott, malmok működtek rajta, viszont rendszeresek voltak az árvizek, s ezek megakadályozására többször szabályozták.

A meghatározó, nagy folyószabályozás 1961 és 1963 között történt.

- Ideje a Zalából, legalábbis a holtágából egy pihenőterületet, egy olyan zöld szigetet varázsolni, ahol a zalaegerszegiek és az ide látogató turisták kellemesen tölthetik az idejüket, a Vizslaparkhoz hasonlóan, amit ugyancsak fejlesztünk - mondta többek közt Balaicz Zoltán. - Ezért a TOP program keretében 350 millió forintot irányzott elő a képviselő-testület arra, hogy revitalizálja a Zala-folyó holtágát, és egy olyan pihenő övezetet hozzon létre másfél kilométer hosszúságban a part mellett, ahol kerékpárút, sétány, egy kis vendéglátó egység, és játszóterek kialakítására is sor kerülhet.

A revitalizálási tervről beszél Balaicz Zoltán. Mellette Vigh László és dr. Vadvári Tibor
Fotó: Seres Péter

Az említett terület az olai vasútállomás, a vasúti sín és a belső elkerülő út között található. A már idén megkezdődő fejlesztés nyomán ezen a területen újraéled a Zala holtága, vízközeli gyalogos sétányokkal, utcabútorokkal berendezve, és egy fitnesz park kialakítása is a tervek közt szerepel, továbbá a park területén kiépítik a közvilágítást.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos gratulált a város tervéhez.

- A programban meghagyjuk mindazt a természetes környezetet amit meg kell tartani, és kiegészítjük. Összekapcsoljuk a természetes és épített környezetet - mondta. A képviselő utalt az elsivatagosodásra, és felhívta a figyelmet meglevő vízfolyásaink óvására.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta, hogy a TOP programon belül két másikhoz is kapcsolódik ez a fejlesztés. Az egyik a Göcseji Falumúzeumban tervezett, mivel a sétányaik kapcsolódni fognak. Másrészt a turisztikai célú kerékpárút fejlesztés részének is tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!