Szakma Sztár Fesztivál: A Zala megyei diákok sikerei az országos megmérettetésen

2017. május 08., 06:45 szerző: Rákos Bianka
komment
Zalaegerszeg - Azt mondják, a jó szakma felér egy diplomával. A Zala megyei vállalatok most különösen örülhetnek, hiszen rengeteg jól képzett szakember ballag el az iskolából idén júniusban. Nem lehet véletlen, hogy a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tagintézményeinek diákjai hatalmas sikereket értek el az áprilisi Szakma Sztár Fesztiválon.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

- Ebben az évben kiemelkedő volt a Zala megyei diákok teljesítménye - mondta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. - A tagintézményeinkből összesen 19 fő jutott be a döntőbe, és 12 érmet szereztünk meg, ami a tavalyi eredményekhez képest hatalmas előrelépés - fogalmazott.

A Szakma Sztár Fesztivált április 24. és 26. között rendezték meg a budapesti Hungexpo csarnokban. Az ország szakképző iskoláinak nappali tagozatos tanulói mérhették össze tudásukat 41 különböző szakmában.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjében a ZSZC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából Papp Viktória Dóra kozmetikustanuló ért el első helyezést. Az iskolából azonban nem csak ő végzett nagyszerű eredménnyel, hiszen Németh Vera női szabó, Szántó Bence pedig járműfényező szakmában ezüstérmet kapott, továbbá Györei Dávidszintén járműfényező és Kardos Evelin kozmetikus szakterületen harmadikként végzett. Veszeli Ádám hegesztő szakterületen a hetedik helyezést, míg Kardos Bence József járműfényező szakterületen a hatodik helyezést érdemelte ki. A ZSZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából első helyet szerzett pincér szakterületen Krásovics Márk.

Döntősök a 2017-es Szakma Sztár Fesztiválon. A versenyen 41 szakmában mérték össze tudásukat a fiatalok Fotó:ZSZC

A döntőre Zalaegerszegről is érkeztek diákok, a ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából Burka Richárd Gergő másodikként végzett a villanyszerelő szakmában, míg iskolatársa, Bencze Balázs központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelőként a negyedik helyet szerezte meg.

A széchenyis diákok az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében is kiválóan teljesítettek: épületgépész technikus szakmában Horváth Dávid második lett, Varga László a dobogó harmadik fokán állhatott. A műszaki informatikus szakterületen első helyezett lett Kerék Kristóf, harmadik Marton Imre János, ötödik Murányi Norbert.

A vendéglátásszervező-vendéglős szakmában 1. helyezett Egyed Katalin és tanára, Keményné Nagy Erika Fotó: ZSZC

Egyed Katalin, a ZSZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának végzős diákja, aki vendéglátásszervező-vendéglős szakterületen az első helyet tudhatja magáénak, elmondta: már két éve készült a versenyre.

- Amikor kiderült, hogy továbbjutottam, még több időt töltöttem a tanárokkal, valamint a kabineti oktatásban. A gyakorlati helyemen szintén sokat segítettek a felkészülésben - árulta el az aranyérmes diák.

Egyed Katalin felkészítésében több pedagógus, oktató segített, többek között Bicsákné Farkas Anita, Ságiné Tóth Ildikó, Keményné Nagy Erika, Járfás Andrea, Varga Zoltán és Kovács Zoltán, a gyakorlati helyének konyhafőnöke.

- A döntő nagyon nehéz volt - emlékezett vissza Egyed Katalin. - Eleinte eléggé zavart, hogy sokan figyelnek minket, de a végén már csak a feladatra koncentráltunk. A versenyen meg kellett főzni és fel is szolgálni a menüsorunkat. A nap végén volt az összesítés, ahol a kiértékelések alapján már számítani lehetett a végeredményre. A fesztivál második napján a portfóliómat kellett megvédenem.

Kiss György (szakoktató), Krásovics Márk, Papp Viktória Dóra, Linhart Rita (szakoktató), Kardos Evelin, Németh Vera, Gombos Katalin (szakoktató) Fotó: ZSZC

Egyed Katalinnak az első hely nagyon sokat jelent, hiszen a jövőjét a vendéglátó szakmában képzeli el, de még tanulni szeretne: már jelentkezett a Pannon Egyetem turizmus-vendéglátás szakára.

A Szakma Sztár Fesztiválon került sor a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőre, a nemzetközi szakmai versenyek, az EuroSkills, valamint a WorldSkills magyarországi válogatóinak döntőjére is.

A Széchenyi-iskolás Hédl Ádám Zoltán kőműves és hidegburkoló, az asbóthos Papp Viktória Dóra kozmetikus szakterületen győzedelmeskedett, továbbá a diáklány iskolatársa, Németh Zoltán a második helyen végzett villanyszerelő szakmában. Az első helyezettek 2017 őszén Abu Dhabiban fogják képviselni Magyarországot a WorldSkills világversenyen.

- A jó szakképzésben részesült gyerekek szinte kivétel nélkül el tudnak helyezkedni. Legtöbbjük a gyakorlati helyén folytatja, de ott van a GINOP gyakornoki program is. Jelenleg óriási a kereslet a szakképzett munkaerő iránt, ráadásul a bérek emelkedésével talán kevesebben vágynak majd külföldre - fogalmazott Szabó Károly.

Rákos Bianka

2017. május 08., 06:45 szerző: Rákos Bianka

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...