Hírek

2017.07.20. 12:43

Zalai értékek jelennek meg a Mesterségek Ünnepén

Augusztus 17 és 20 között ad otthont a Budavári Palota a Mesterségek Ünnepe nagyszabású seregszemléjének.

Magyar Hajnalka

Javában készül már a bemutatkozásra a Zala Megyei Népművészeti Egyesület is, amely hét kézműves műhellyel képviselteti magát, úgymint fafaragó, Zalai Népi Design Stúdió, fazekas, baba és játék, hímző, kosárfonó, kovács. Közülük öt műhely a reformáció 500 éves jubileumának, s népművészetre gyakorolt hatásának állít emléket. A felfrissített kollekciók az elmúlt fél év felkészítő képzései nyomán születtek.

A zalai kollekcióban - a teljesség igénye nélkül - látható lesz protestáns jelképekkel díszített fejfa és ajándéktárgy, a reformáció jelképeit felidéző hímzés, mézeskalács, csipke és nemez, korongozott úrasztali edény, s babákon megelevenedik a sárközi református falvak viselete.

Skáfár József, Gueth Lajos és Szép-Miklós Bertalan egy 1847-ből származó uszódi sírjelet rekonstruál a tavalyi táborban Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

Különlegességként egy társasjátékot is bemutatnak, amely a Őrségi Református Egyházmegyéhez tartozó zalaegerszegi és becsvölgyei kerületek életébe ad betekintést. A játék fotókkal illusztrált kártyák összegyűjtéséből áll, amelyek révén megelevenedik a göcseji reformátusok hitélete, gasztronómiája és kézművessége.

A reformáció előtt tisztelgő tematika jegyében bemutatnak 25 protestáns fejfát is abból a készülő kollekcióból, amely a Kárpát-medencei tradicionális sírjelkertet díszíti majd a lezárt gébárti temető mellett. (A munka idén szeptemberben folytatódik.)

Mindemellett kétgenerációs kosárfonó műhely, továbbá hét kovácsmester tart munkabemutatót, felvonulnak a tájegységünket reprezentáló zalai, hetési hímzések, s természetesen a honfoglalás kori jurta is látható lesz a várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!