Hírek

2017.08.31. 18:20

Zalai szakmai tanévnyitó: Jön az okostankönyv

ZALAEGERSZEG Tegnap tartották a zalai-vasi oktatási-nevelési intézmények vezetői számára szervezett szakmai tanévnyitót.

Arany Horváth Zsuzsa

Az Oktatási Hivatal (OH), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Klebelsberg Központ konferenciáján népes hallgatóság előtt először Vigh László országgyűlési képviselő szólt arról, hogy az oktatás nemzetstratégiai ügy. Tapasztalatai szerint keveset beszélünk a legkisebbeket nevelőkről, azaz az óvodai ellátásról. Kitért arra is, hogy a területet érintő törvényi változtatások általában 20-30 év alatt mutatják meg hasznosságukat, eredményességüket. A házigazda város polgármestere, Balaicz Zoltán kiemelte, Zalaegerszegen a 2013-2020 közti európai uniós tervezési-fejlesztési időszak alatt 10 milliárd forint jut a megyeszékhely oktatási infrastruktúrájának javítására, ebben az egyik legfontosabb elem a Zrínyi-gimnázium felújítása.A szakmai előadók közül elsőként Sipos Imre miniszteri biztos (EMMI) a tanév feladatairól szólt.

A húsz helyszínen zajlott országos szakmai tanévnyitó konferenciasorozatának zalai állomásán a miniszteri biztos elmondta, a 2017/2018-as tanév legnagyobb változása, hogy 12,1 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az 1-9. évfolyamokon tanuló mintegy egymillió gyerek, azaz a magyarországi diákok 85 százaléka ingyen kap tankönyvet. Az újgenerációs tankönyvek minőségét pedig 660 pedagógus munkája szavatolja.

Tóth Ferenc, Merklné Kálvin Mária, Hajnal Gabriella és Sipos Imre a tanácskozás előtti percekben Fotó: Katona Tibor

Az óvodapedagógusok méltatása közt Sipos Imre hangsúlyozta, a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás bevált, jelenleg az a szakmai kérdés, hogy meddig, 6 vagy 7 éves korig maradjanak a kicsik az oviban, hiszen az utóbbit egyre több érv támogatja.

Ebben a tanévben folytatódnak a tavaszi témahetek, a digitális terület bővül a médiahasználati, a pénzügyi témahét a fogyasztási tudatosságról szóló foglalkozásokkal.

A TTT program keretében és a mindennapi testnevelés igényeinek megfelelően zajlik a kezdetben 3x3 milliárdos, azóta újabb forrással kiegészített fejlesztés, amely tantermet, tanuszodát, tornatermet épít országszerte. A Határtalanul nemzetismereti-kiránduló programban már egy tanulóra 60 ezer forint igényelhető, a lemorzsolódás elleni küzdelemhez pedig 12,9 milliárd forintot juttat az állam a veszélyeztetett intézményeknek. Az Arany János Tehetséggondozó Programba 4000 tanuló került be, a képesség-kibontakoztatási programba 12 ezer. Sipos Imre kiemelte, szeptemberben 3,4 százalékkal nő a pedagógusok bére, ezt az intézményvezetők differenciáltan oszthatják szét.

Az Oktatási Hivatal (OH) feladatairól Merklné Kálvin Mária főosztályvezető, a Klebelsberg Központéról Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettes, az OH Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ munkájáról Tóth Ferenc főosztályvezető tájékoztatott. Utóbbihoz 374 intézmény tartozik. ahzs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!