Hírek

2015.09.04. 05:43

Zalai tűzzsonglőrök lenyűgözték a németeket

Nagykanizsa – Egy ideje nem pörögnek már a tüzes botok, legyezők és angyalszárnyak a zalai szabadtéri rendezvényeken.

Benedek Bálint

A TűzSárkányok tűzzsonglőr csapatának magja, Harmat Adrienn és Einger Gábor viszont nem tűntek el. Két évvel ezelőtt szedték a sátorfájukat és most Németország észak-keleti részén fekvő, Rügen szigetén, a Balti-tenger partján található Binz városában naponta több száz ember előtt mutatják be varázslatos show műsorukat.

- Már nem csak a tűzzel játszunk, hanem a beltéri helységekben használható, modern LED fény technikával is színesítjük a műsorunkat – írta a világhálón Harmat Adrienn a Nirriti Tűzzsonglőr csapat vezetője. – Speciális poi, legyező, angyalszárny és bot nem csak forró változatban létezik, hanem korszerű fényekkel is rendelhető az interneten. Ezeket beltéri műsorokhoz ajánlják, távirányítóval lehet vezérelni, számos színkombináció „kikeverhető". Nem csak biztonságos, hanem a közönség számára is látványos, sok gyakorlás mellett némelyik olyan hatást kelt, mintha görögtűz égne.

Adrienn hozzátette: a különlegességet meg kell fizetni, ám a csapattársaival egy cseppet sem bánják, ugyanis a szigeten tudomásuk szerint 200 kilométeres körzetben nincs más tűzzsonglőr társaság.

Nirriti tagjai, Einger Gábor, Harmat Adrienn, Molnár Zoltán és Szabó Gergely a német közönséget levették a lábukról a látványos tűzzsonglőr műsorukkal. A korszerű LED technológia új kapukat nyithat a társaság életében. Fotó: Nirriti Tűzzsonglőr csoport

- A német közönségnek elég magas az ingerküszöbe, az elején úgy éreztük, hogy nem is tetszik a műsorunk – folytatta Adrienn. – Sokkal merészebbnek kellett lennünk, akrobatikai elemekkel sűrítettük a repertoárunkat. Mivel látták, hogy nagyon lelkesek vagyunk a műsor közben tapsoltak, biztattak bennünket, a végére pedig már valósággal megnyíltak közvetlenekké váltak.

A fiatal lány szerint csapatukkal egyelőre csak szabadtéri fellépéseken csillogtathatják meg a tudásukat, hisz a környékbeli szállodák nem látnak fantáziát a műsorukban. A tengerparton eddig egyetlen bár engedte be őket, akik nem bánták meg, hiszen a fellépés előtt már fél órával sokan asztalt foglaltattak és fogyasztottak is. Olykor több száz fős közönség gyűlik össze, akinek éppen nem jut hely az leül a homokba.

- Összeszorult a szívem, amikor egy idős bácsi minden fellépésünkre kijött tolókocsis feleségével együtt – tette hozzá a fiatal. – A gyerekek lelkesek, gyakran aláírást és közös fényképet kérnek, s kérdésekkel bombáznak. Előfordult már, hogy azt gondolták szuperhősök vagyunk, amiért nem ég meg a ruhánk a tűz forgatása közben.

A Zala megyében is egyedülálló tűzzsonglőr csapat két évvel ezelőtt az Erzsébet téren lapunk felkérésére ejtette ámulatba a járókelőket. Harmat Adrienn és Einger Gábor 2013 novemberében egyik barátjuk, a nyolc éve Németországban élő zalakarosi Szabó Gergely hatására nagy fába vágta a fejszéjét és munkát vállalt. A fiatal lány bár soha nem dolgozott vendéglátásban pincérnek állt egy exkluzív szállodában, míg Gábor masszőrként helyezkedett el. A trió időközben újabb, a baráti társasághoz szorosan kapcsolódó zalakomári Molnár Zoltánnal egészült ki, aki a Szabó Gergely vezette festékgyárban helyezkedett el.

- Az állásunk biztos volt, dolgoztunk, de valami mégis hiányzott az életünkből – fűzte hozzá Adrienn. – Ami kikapcsol és kreatív, egyértelműen a zsonglőrködés hiányzott, hiszen Zalában jó kis csapatot hagytunk, a fiatalokkal olyan remek élményt oszthattunk meg, melyre egész életükben emlékezni fognak, sőt talán még egyszer hasznát veszik a tanultaknak.

Apropó tanulás! A tűzzsonglőrök átadták tudásukat a két új tagnak, akik a tengerpart sötétjében elsajátították a botforgatás tudományát, megtanultak a tűzzel bánni, s egyre ügyesebbek lettek. A közös gyakorlások alkalmával kiderült, hogy bizony jó úton járnak, ekkor született meg a gondolat, hogy csapatként lépjenek fel.

- Olyan nevet kellett kitalálnunk, ami még nem foglalt, a tűzzel kapcsolatosak elcsépeltnek tűntek, ám a pusztítás istene, Nirriti hatásos választásnak tűnt – tette még hozzá Gábor. – A hatásos elnevezésre mindenki hirtelen felkapja a fejét. Aztán utánanéz a világhálón, s közben éppen a mi videóinkat találja meg a videó megosztó portálokon, s hamar ráeszmél, hogy a pusztításhoz semmi közünk.

A társaság autodidakta módon tanulja a koreográfiákat mind a mai napig, s általában az interneten barangolva fedeznek fel új gyakorlatokat, mostanában viszont több saját ötletük is van. Ezekből friss show műsort terveznek összeállítani, hiszen ők nem csak külön-külön látványosak, hanem együtt is. Ha elkészül a közös gyakorlat, ami szinkronban is végezhető, s kiforrottabb lesz, akkor kilépnek a településről és a környéken is terveznek fellépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!