Hírek

2017.07.18. 17:10

Zalai bírák is elismerést kaptak

ZALAEGERSZEG A bíróságok napja alkalmából hat zalai igazságügyi dolgozó kapott elismerést a Budapesten tartott, országos ünnepi rendezvényen - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Beznicza Árpád.

Zalai Hírlap

Dr. Mesterházy István, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke a legmagasabb bírósági kitüntetést, a Juhász Andor-díj arany fokozatát vehette át, a Zalaegerszegi Járásbíróság tisztségviselője, Gulyás Jenőné pedig a díj bronz fokozatát kapta.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2000-ben hozott döntésével a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját, július 15-ét nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ma már törvény mondja ki, hogy minden év július 15-e a bíróságok napja. A napot hazánkban első alkalommal 2001-ben ünnepelték, s azóta minden évben ekkor adják át a magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként a Juhász Andor-díjakat.

Dr. Mihályi Mónika (balról), Ujjné dr. Bánáti Nikoletta, dr. Seruga Teodóra, dr. Mesterházy István, dr. Sorok Norbert (törvényszéki elnök), valamint Lebár György a bíróságok napja díjátadó ünnepségén Budapesten. A fotóról hiányzik a díjat személyesen átvenni nem tudó Gulyás Jenőné Fotó: Törvényszék

A bíróságok napja alkalmából idén országosan összesen 147 bíró és igazságügyi alkalmazott kapott elismerést. A Magyar Királyi Kúria egykori elnökéről elnevezett Juhász Andor-díj arany fokozatát 5-en kapták meg, köztük a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke - korábbi kollégiumvezetője -, dr. Mesterházy István is. A díj bronz fokozatában részesült 17 bírósági dolgozó között ott van Gulyás Jenőné, a Zalaegerszegi Járásbíróság tanúgondozóként is tevékenykedő tisztviselője is.

Dr. Mihályi Mónika, a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke, valamint dr. Seruga Teodóra, a Zalaegerszegi Járásbíróság csoportvezető bírája címzetes törvényszéki bíró címet, Ujjné dr. Bánáti Nikoletta zalaegerszegi bírósági titkár főtanácsosi, Lebár György törvényszéki végrehajtó tanácsosi címet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!