Hírek

2017.03.19. 09:35

Le kell bontani a kilátót Zalakaroson

Zalakaros - Az idő múlása bizony, nyomot hagyott a fürdőváros egyik szimbolikus látványosságán, a kilátón is. Ennek következtében nemrég le kellett zárni a látogatók elől az objektumot, s mára kiderült, a lebontás sem várathat soká magára.

Horváth-Balogh Attila

Ám a képviselőtestület döntésének köszönhetően lesz helyette másik. A részletekről Novák Ferenc polgármester adott tájékoztatást.

- A kilátót 2005-ben újíttattuk fel - bocsátotta előre a polgármester. - Akkor sor került a legfontosabb elemek cseréjére, sőt, azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag új kilátó készült. Azt már akkor tudni lehetett, hogy a technológia körülbelül 10-12 évet bír ki.

A kilátó már nem fogad vendégeket és hamarosan le is bontják

Egy ideje, az ellenőrzések során már észleltük is, hogy a többféle alkalmazott állagmegóvó eljárás ellenére problémák vannak. Sajnos, a kilátó faszerkezetét a lábazatnál gombák és rovarok támadták meg, s oly mértékben károsították, hogy gyakorlatilag teljesen tönkretették. Másfél-két éves vizsgálódás után a szakemberek kimondták, hogy a kilátó nem felújítható, le kell bontani.

Novák Ferenc hozzátette, a szakértői véleményekre alapozva a testület most úgy döntött, hogy még az idegenforgalmi szezon előtt el kell végezni a bontást - a folyamat rövid idő múlva, egy-két héten belül elkezdődhet. Az újjáépítéssel pedig a főszezonra végezni kell.

- Közbeszerzési eljárást indítunk és a szabályok betartásával új kilátót építtetünk a tönkrement objektum helyére - jelezte Novák Ferenc. - Az ehhez szükséges anyagi forrásokat is biztosítja a képviselőtestület, arra számítunk, hogy a munkálatok várhatóan több 10 millió forintba kerülnek.

A polgármester azt is hozzáfűzte: felmerültek más helyszínek is az új kilátó megépítése kapcsán, de a képviselők úgy döntöttek, Zalakaros emblematikus látványossága maradjon a már megszokott és ismert helyen.

Novák Ferenc polgármester

- Ha minden igaz, július elejére elkészül a beruházás, amit reményeink szerint a fürdőváros vendégei és lakói egyaránt megelégedéssel vehetnek majd birtokba újra - jelentette ki végül Novák Ferenc polgármester.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!