Hírek

2017.08.11. 13:46

Zalakarosi öko-tó - Ma már ökológiai szempontból is tó

ZALAKAROS - Bő egy éve adták át az országosan is egyedülálló zalakarosi termáltavat, mely azóta a város egyik igen kedvelt kirándulóhelyévé vált.

Horváth-Balogh Attila

Emlékezetes: a tavat az önkormányzat egy uniós pályázat segítségével, a gyógyfürdő elfolyó meleg vizének összegyűjtésével és hasznosításával alakíttatta ki. A tó és a körülötte elterülő ökopart kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden korosztály számára és ma már mind a helyi lakosok, mind a turisták szívesen látogatják.

A tó 1,3 hektár területű, vize átlagosan 1,8 méter mély. Közepén egy kis sziget fekszik, melyre két oldalról is híd vezet. A sekély tóparti részen vízi tipegőket alakítottak ki. Az ökopart része a 250 méteres tanösvény, ami egy lábakon álló, fapallóból készült „járdán” vezeti körbe a látogatót. A parkot sétányok, pihenőpadok, hang- és fényjátékok teszik változatossá. Ahhoz, hogy a tó ne csak névleg, hanem ökológiai szempontból is tó legyen, el kellett telni némi időnek. Mára úgy tűnik, ez a vágyálom is teljesült, hiszen megjelentek a vízimadarak, hattyúk, kócsagok is. A tó ökológiai állapotáról Boromisza Zsombor, tájépítész mérnök, a projekt szakértője elmondta: a tó jelenleg még a gyors változások időszakában van, ami további néhány évig biztosan eltart.

Fotó: Szakony Attila

– Látványértékének fenntartása és erősítése, ökológiai egyensúlya kialakítása érdekében rendszeres vizsgálatok és kezelések folynak – árulta el a szakember. – A látványtó kémiai vízminőségére általánosságban a nagy sótartalom, viszonylag magas pH-érték, alacsony felvehető növényi tápanyagtöménység, közepes alga- és szervesanyag-tartalom jellemző. A tó fito- és zooplanktonja szegényes, de látványosan bővül a tóhoz kötődő makrogerinctelen (például szitakötő- és vízibogár fajok) és gerinces fauna (kétéltűek, halak, madarak).

Boromisza Zsombor azt is elmondta: a tóban lezajlott változások egyik lényegi elemét a mocsári és vízi növények betelepítése jelentette.

– A tudatos környezetalakítás a vonzerő növelését, a vízminőség javítását, az élőhelyek fejlesztését egyaránt szolgálta – tette hozzá.

A településüzemeltetési feladatokat ellátó Karos-Park Kft. 2016 elejétől végzi a tó és a hozzá kapcsolódó park fenntartását. Biczó Tamás, a Kft. ügyvezetője szerint a vállalkozás számára merőben új kihívást jelent a termáltó, mely egyedülálló nem csak Magyarországon, hanem Európában is.

– A feladat elvégzéséhez elengedhetetlen volt a vízi növények ápolásához szükséges eszközök beszerzése és szakképzett munkavállalók alkalmazása – jelezte. – A termáltó élővilágának folyamatos nyomon követésével, monitoringozásával, szakértők segítségével, a szükséges beavatkozások elvégzésével biztosítható a tó megfelelő ökoszisztémája. A jövőbeni tervek közé tartozik a parkosítás folytatása, fák, cserjék, virágok ültetése és újabb attrakciók kialakítása.

Végül Tóth Ferenc, az Art Hotel vezetője szerint vendégeik egyöntetű véleménye alapján az ökopart és termáltó nagyon jól sikerült beruházás lett. Mindenki csak dicséri, hogy milyen gyönyörű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!