Hírek

2017.03.27. 17:35

Idén a vörösbor volt a jobb

Zalalövő - Míg a korábbi évek során a fehérborok szerepeltek jobban a zalalövői bírálaton, most a vörösek között talált több kiemelkedő minőséget a szakmai zsűri. Az északnyugat-zalai kisvárosban szombaton tartották a minősítőt.

Gyuricza Ferenc

A versenyt ezúttal is a Borbarát Kör Egyesület szervezte, a minősítésre pedig ugyanazt a négy borász és kertészmérnök szakembert - Marton Enikőt, Kovács Ottót, dr. Pálfi Dénest és Sabján Károlyt - kérték fel, aki tavaly is véleményezte a zalalövői gazdák munkáját. Ez évben kevesebb feladatuk akad, a várost és térségét ugyanis igen jelentős mértékben sújtotta előbb a 2016 tavaszán bekövetkezett fagy, majd a peronoszpóra és a lisztharmat is, ez komoly terméskiesést idézett elő.

- Voltak gazdák, akiknek mintegy 70-80 százalékos termésveszteséggel kellett számolniuk, de a méréseink alapján az egész térséget illetően hatvanszázalékos kárral biztosan számolhatunk - mondta az elmúlt évről Vertetics László, a bírálatot szervező egyesület titkára. - Ennek tudható be, hogy míg egy éve 70 mintát neveztek a gazdák, addig idén csupán 35 bor került a zsűri elé.

Munkában a borverseny zsűrije, balról Sabján Károly, dr. Pálfi Dénes, Marton Enikő és Kovács Ottó Fotó: Gyuricza Ferenc

A 35 borból 18 volt a fehér, 15 a vörös, s kettő rozét is beneveztek. Az eredmények inkább a vöröseknek kedveztek, azok közt három arany és hét ezüst is akadt, továbbá négy bronz és egy oklevél minősítést osztott ki a zsűri. A fehérek esetében az öt arany és három ezüst mellé öt-öt bronz és oklevél minősítés járt. A rozék termelői egy ezüst és egy bronz minősítést vihettek haza.

- Bár a fehérborok esetében több volt az arany, mégis azt kell mondani, arányaiban jobban szerepeltek a vörösek - magyarázta Vertetics László. - Ez nálunk általában fordítva történik, az évjárat sajátosságai most más eredményt hoztak.

Zalalövőn többéves helyi hagyomány, hogy a bírálaton a város borát is megválasztják, ezt a címet ezúttal Pesti Sándor kapta vörös cuvée-jéért, aminek merlot és kékfrankos alapanyaga a Csütörtök-hegy Kalinkó részén termett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!