Hírek

2017.05.18. 15:50

A jók közt is a legjobbak - A zalai borvidék legkiválóbb nedűi mérettettek meg

ZALASZABAR - Ha egy borász-szaktekintély lehunyt szemmel, lágy mosolyra húzódó ajkakkal, csendben kortyolgatja a bort, az a hozzáértők szerint arról árulkodik, a szőlőhegy kiváló levével van dolga.

Szabó Zsófia

Hasonló elégedettséget lehetett látni tegnap, a Kányavári-birtokon. A Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által immár tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a neves borászokból álló tizenötfős zsűri kizárólag olyan nedűket minősített, melyeket korábban a helyi, a hegyközségi és a regionális versenyeken arany és ezüst minősítést értek el.

– Száztíz minta érkezett Zalaszentgróttól Lentiig, a zalai borvidék szinte minden részéről, zömmel kistermelőktől – részletezte Simon Zoltán, a megmérettetést szervező hegyközségi tanács elnöke. Elmondta: ezúttal is a fehérek voltak túlsúlyban. Ebből mintegy hetvenet kellett megkóstolniuk. Míg a vörösekből huszonhat ízvilágú, jobbára házasított fajtákat érkeltek.

Munkában a szakmai zsűri, köztük Simon Zoltán és Kovács Ottó nagyradai borász

– A minőségen nem érződik a tavalyi, szélsőséges időjárás, azonban a mennyiségen már igen. Volt olyan termelő, aki a fagykár miatt idén nem tudta elhozni a borát, mivel alig tudott készíteni – jegyezte meg a szakember.

– Tiszta ízű, hibátlan, zamatos borokkal találkoztunk – vette át a szót Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára. – Olyanokkal, amiket bátran ajánlunk mindenkinek.

A zsűri végül harmincegy aranyat, hatvanhárom ezüstöt, tizenhárom bronzot, két okleveleket osztott ki. A nagy aranyat az orosztonyi Bezerics Kereskedőház cserszegi fűszerese kapta.

Munkában a szakmai zsűri, köztük Simon Zoltán és Kovács Ottó nagyradai borász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!