Hírek

2017.08.08. 10:11

Zalaszentbalázsi fiatalok az ifjúsági olimpián

Zalaszentbalázs - A dél-zalai falu két ifjú szülötte, az atléta Dienes Mátyás és a kosárlabdázó Kovács Benedek Máté is ott volt félszáz nemzet fiai és lányai között Győrben, a 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

Szabó Zsófia

A két, egyaránt kamaszévei derekán járó fiú sok nagy versenyen, magyar és nemzetközi bajnokságon van már túl, de az EYOF-on szerzett élményeik mindent felülírnak.

– Alig négy éve kezdtem atletizálni, a megyeszékhelyen, a Landorhegyi-sportiskolában – mesélte a 100 és 200 méteres síkfutásban jeleskedő Dienes Mátyás. – Korábban szertornász akartam lenni, ám egy törés mindezt megakadályozta. Alacsony vagyok, ez a sprintben előny.

Matyi hamar a Zalaszám-ZAC kötelékében találta magát, sok szép eredménye közül többek közt az olimpiai reménységek lengyelországi versenyén a 100 méteren elért 11,32 másodperces idejét és 4. helyét említi.

Dienes Mátyás veszi át a stafétát Fotó: EYOF 2017- Rózsa Tamás

– Az olimpiai fesztiválon való részvétel nagy álmom volt – folytatta a fiatalember. – A magyar atlétika-csapat 24 tagú volt, én 200 méteren és a 4x100-as váltóban indultam. Edzőmmel, Kámán Ferenccel egyéni csúcs teljesítését tűztük ki célul, de eddigi rekordomat, a 22,60-t nem sikerült megdöntenem. Sajnos hatalmas eső akadályozta a versenyt, tele volt a cipőm vízzel, szembeszél volt, villámlott Becsülettel végigcsináltam, ahogy a váltót is. Itt egyikünk rossz indulása miatt nem jött össze a dobogó.

A mezőny mindegyik számban erős volt, 200 méteren francia, a 4x100-on pedig belga siker született.

– Nem vagyok csalódott, menni kell tovább – jelentette ki Mátyás. – Ott szeretnék lenni a 2018-as győri Eb-n is. De a sport mellett a tanulásra is kiemelten figyelek az egerszegi Zrínyi-gimnáziumban.

Kovács Benedek Máté veszi célba a gyűrűt Fotó: EYOF 2017- Havasi Melinda

A két méter magas Kovács Benedek Máté a ZTE KK sportolója és a Kölcsey-gimnáziumba jár.

– Hat éve édesanyám vitt el egy edzésre a Palini Általános Iskolába – idézte fel Benedek. – Az edző tehetségesnek talált, és rövid idő alatt én is megszerettem ezt a sportot. Nem sokkal később már a ZTE-ben játszottam. A nagypapám csinált nekem palánkot a házunk elé, ha időm engedi, ott gyakorlok. A tehetség csak pár évig elég, a fejlődéshez sok munka kell. De ha ez a kettő együtt van, bármit el lehet érni.

Illetve elengedhetetlen a támogató és szerető családi háttér is – de a két zalaszentbalázsi fiúnál ebben sincs hiba.

– Szigorúnak tűnhet az életem, az időbeosztásom, én azonban szeretem, ha minden percben tudom, mit kell tennem – folytatta.

Az EYOF kosárlabda-tornájára az U16-os korosztály európai legjobbjait hívták meg, Magyarország a házigazda jogán indult az elit mezőnyben. Benedek a csapat mind az öt mérkőzésen kezdőként lépett pályára. A csoportmérkőzések során a török és a litván csapatoktól kikaptak a magyarok (később ez a két gárda vívta a döntőt), az észteket viszont sikerült legyőzni. A találkozó utolsó két pontját Kovács Benedek zsákolta a gyűrűbe. A zalai fiú a következő, olaszok elleni meccsen brillírozott: a győzelemhez 26 ponttal és 13 lepattanóval járult hozzá. Majd jött az észtek elleni zárás az 5. helyért, melyen – talán a fáradtság miatt – kikapott, és a 6. helyen zárt a csapat.

– A fejlődésünket szolgálta a torna – jegyezte meg Benedek. – Ahhoz képest, hogy nem nagy reményekkel indultunk, derekasan végigküzdöttük a meccseket, és az olaszok mellett a bosnyákokat is megelőztünk.

És Kovács Benedek Máté ezekben a napokban már Bulgáriában, a korosztály B-csoportos Európa-bajnokságán pattogtatja a labdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!