Hírek

2017.08.21. 18:55

Tubák a rezi diófák alatt - Tízesztendős a zalai tagokkal működő Nehéz Fiúk Tuba Kvartett

REZI Világkörüli úton van a Heavy Brass Guys Tuba Quartet, érkezett a hír. A Keszthelyt, Hévízt, Karmacsot érintő turné rezi állomásán értük utol a különleges zenekart.

Arany Horváth Zsuzsa

Ilyen komolyzenei együttes nemigen van a világon. A négy zenész négy tubát szólaltat meg, noha ez a hangszer általában a zenekarok mélyén megbújva az alapokat adja. Ám a tíz éve létrejött formáció tagjait nem olyan fából faragták, hogy ebbe belenyugodjon.

- Még 2004-ben volt Budapesten a nemzetközi tubakonferencia, erre jött föl Jens a fővárosba, megismerkedtünk, kész volt az inspiráció - avat a kezdetekbe Adamik Gábor együttesvezető, miután véget ért a diófák alatti szabadtéri hangverseny. Amelyen többek között a gyerekek vizsgázhattak, felismerik-e a népszerű magyar rajzfilmek főcímzenéjét. Kiderült, kitűnően szól a hatalmasan dörmögő rézfúvósokon a Vuk, A kockásfülű nyúl, vagy A nagy ho-ho-horgász zenéje is.

A Heavy Brass Guys Tuba Quartet a rezi turistaház udvarán adott könnyű, nyári koncertet - Fotó: Arany Gábor

- Végül 2007-ben alakultunk meg, addigra már annyit beszélgettünk a tubáról - folytatta Adamik Gábor. - Fura lehet, hogy összestimmel a falusi hobbizenész és az operaházi zenekari tag, de az évek bizonyítják, jó döntés volt.

A zenekar nem titkolt célja, hogy hozzájáruljanak a tuba rehabilitációjához, bizonyítva, kellő átiratban majdnem minden eljátszható rajta. A tubakvartettet a kecskeméti jazzmuzsikus, Korb Attila segíti e módon, az ő zeneszerzői többlete kell ahhoz, hogy a klasszikus és modern darabok is jól szóljanak a tubán. Ami szó szerint nem könnyű, Jens basszustubája például kilenc kiló.

Hogyan is jött létre?

- Hiánypótló - segít a válaszban Adamik Gábor, aki olyannyira szereti a hangszerét, hogy a kérdés többórás, tegyük hozzá lebilincselően érdekes előadást hív elő belőle. A rezi turistaház udvarán a közönség az ő jóvoltából két zenedarab között elmélyülhetett a zeneirodalom érdekességeiben, hogy a legvégén a Beatles együttes Yesterday című, négy tubán előadott dalában gyönyörködjön.

A legifjabb virtuóz: Lukács Gergő Zalaszentgrótról

Szóval a tuba:

- A vonósoknál már létezett a nagybőgő, a fafúvósoknál a fagott, de a rézfúvós repertoárból az 1840-es évekig hiányzott ez a hangfekvés. A romantikus zenei korszak idején nyert polgárjogot, Wagner például nagyon szerette.

A HBGTQ együttes, mint a Reziben töltött másfél óra is jelezte, önfeledten lubickol a különböző zenei korszakokban, az országos filharmónia szervezésében járják az országot, s a határon túli magyarlakta vidékeket, elhivatottan ismeretterjesztenek. Egy-egy koncertjük után mindig nagy a lelkesedés a fiatalok körében. Két CD-lemezük van, klasszikus repertoárral.

Pék András Lentiben zenetanár

Zenész körökben azt mondják, az lesz tubaművész, akinek a zeneiskolában a kezébe adják.

- Így van, aki már elég nagy ahhoz, hogy elbírja, azt kinevezik tubásnak - erősíti meg a zenekarvezető,

Adamik Gábor is harsonásból lett tubás, illetve az euphonium megszólaltatója. Ez kis túlzással a tuba szopránja. A 30 éve Karmacson élő gazdálkodó, Jens Clausen pedig még ifjúkorában Dániában egy zenekarban kapta a kezébe a terjedelmes hangszert, nem zeneiskolában. Ott egyébként is másfajta a zenei képzés, tette hozzá.

Adamik Gábor, az Magyar Állami Operaház tubaművésze

- A magyar zenei oktatás javára nagy különbség van a két ország képzése között. Itt alapos az oktatás, Dániában pedig inkább lazább örömzenélés folyik.

A zalaszentgróti születésű Lukács Gergő már óvodásként eleve ezt akarta tanulni. A fiatalembert a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorból és lapunk hasábjairól is ismerhetik.

- Még kicsi voltam, amikor zeneiskolai toborzó cédulán olvastuk anyukámmal a lehetőséget, rögtön tudtam, ezt akarom csinálni - mondta Gergő, akinek először meg kellett nőnie, hogy egyáltalán elbírja a hangszert. Ez 14 éves korától elég jól sikerült, az elmúlt vasárnap a Margitszigeten játszott.

- Mi fogta meg a tubában?

- Fogalmam sincs - nevet Gergő, tán a tehetség kereste az utat.

Jens Clausen Dániából 30 éve érkezett zalai gazdálkodó

A rezi tubakoncert negyedik előadója, Pék András is az új generációt képviseli a HBGTQ-ben, Adamik Gábor tanítványaként került be, jelenleg ő is Zalában, közelebbről Lentiben gazdagítja tanárként az ott élő gyerekek zenei műveltségét. A zenekarhoz tartozik mégTörök József, a kezdőcsapatban pedig ott volt Kelemen Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!