Hírek

2015.11.10. 07:26

Zeneterápia: A zene hatása személyenként más és más

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a zene hogyan hat lelkiállapotunkra. Felvidít, felpörget, romantikus hangulatba ringat vagy éppen melankolikussá tesz – minden dallam máshogy hat mindenkire.

Keszey Ágnes

A zeneterápiát többek között pszichés problémák esetén és kórházakban is segítségül hívják a gyógyuláshoz, és úgy, mint külföldön, hazánkban is (főként Budapesten és Pécsett) egyre elterjedtebb ez a módszer.

Bár maga a kifejezés félelmet kelthet az emberekben, hogy "...ha terápián kell részt venni, akkor nagy baj van", de a keszthelyi származású, Németországban tanuló és dolgozó Brazsil Ágnes szerint ez nem feltétlenül ezt jelenti. A zeneterapeuta a Balaton Színház Természetgyógyász napján tartott előadást a módszerről és az érdeklődők részesei is lehettek egy foglalkozásnak.

Brazsil Ágnes segítségével a résztvevők Keszthelyen is megtapasztalhatták a zene jótékony hatásait. Fotó: A szerző

– Azt gondolom, igényességet jelent, ha valaki azt érzi, hogy valamilyen lelki problémájával szakemberhez fordul, ugyanúgy, ahogy orvoshoz is elmegyünk. A stresszel kapcsolatban mindenkinek lehetnek élményei, hogy úgy érezzük, felrobban a fejünk a sok-sok ingertől, ami nap, mint nap ér minket, feszültek, ingerlékenyek leszünk, esetleg fájnak a vállaink vagy a fejünk a megfeszített napok után. Ha azt érezzük, hogy ezek rendszeresen visszatérnek az életünkben és tehetetlennek érezzük magunkat ezzel a problémával kapcsolatosan, akkor érdemes ezzel foglalkozni, hogy önmagunknak tudjunk segíteni, a mindennapjainkat tudjuk jobban kezelni, és kisebb mértékben hasson ránk – szólt a módszerről Brazsil Ágnes.

A zene nyugtató, jótékony hatását mi magunk is élvezhetjük, de egy képzett szakember iránymutatásával és vezetésével hatékonyabban tudjuk oldani a problémákat.

Brazsil Ágnes kezében a zanzula nevű hangszerrel

– Fontos feltérképezni, hogy pontosan miről van szó, és hogy azt a célt együttes munkával el tudjuk érni. A terapeuta nem mindent tudó, jótevő tündér. Mindenkiben megvan az erő és a lehetőség a változtatásra. Mindenkinek vannak olyan zenéi, amelyről tudja és érzi, hogy őt nagyon feldobja, feltölti. Amikor az ember például autóval utazik és fáradt, akkor is segíthet a zene. Úgy gondolom, mindenkinek saját magának kell megtalálni a számára jótékony zenét. A szakember mindenképpen tud segíteni, hogy individuálisan milyen irányban érdemes keresgélni. Tudományos kutatások is alátámasztják, milyen fiziológiai folyamatok történnek szervezetünkben zenehallgatás közben, viszont a zene hatása személyenként más és más.

– A zene mentális, emocionális és kognitív területeket tud befolyásolni. A mai tudományterületek, főleg a mélypszichológiás irányzat mutatja, hogy milyen pszichés mélységig tud a zene hatással lenni az emberre. Az fontos, hogy folyamatos foglalkozásokkal éri el a hatását. Mindenkinek mások a magával hozott lehetőségei: ki érzékenyebb a zenére, ki kevésbé. Ezt tudjuk úgy alakítani, hogy segítséget tudjon nyújtani.

Brazsil Ágnes keszthelyi előadásán olyan esetekről is szólt, melyek súlyos betegségek és állapotok esetén bizonyították a zene hatásait. Nemzetközi tapasztalatok szerint, azoknak a betegeknek, akik műtét előtt és után zeneterápián vettek részt, 30 százalékkal kevesebb érzéstelenítőre volt szükségük. Mesélt olyan esetekről, amikor baleset következtében valaki elvesztette a beszédkészségét, s zeneterápia mellett három hónap alatt újra megtanult beszélni.

– Széles a paletta: például újszülött osztályon, rehabilitáció területén megtalálható. Én magam egy németországi idősek otthonában egy generáció átívelő projektben veszek részt. Idős embereket időskori megbetegedéssel és óvodásokat migrációs háttérrel hoztunk össze egy csoportba. Napjaink világában erősen érezhetőek a generációk közti eltávolodás, miközben ez korábban a nagy családokban megszokott gördülékenységgel tudott működni. Nagyon érdekesen hatnak rajuk a foglalkozások! Például hogy a gyerekek hogyan tudnak az idősek nehézségeihez és korlátozottságához viszonyulni, vagy a szép korúaknak milyen lendületet és életerőt tud adni a gyerekek vitalitása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a zene még fokozza ezt a hatásmechanizmust. Mi megpróbáljuk összehozni az embereket, olyan módszert, olyan stratégiát kifejleszteni, amely segítséget ad ahhoz, hogy a gyerekek egyszerűbben jöjjenek majd ki az idősebb generációval illetve a korlátozott képességű emberekkel, valamint az idősebb korúak fizikai és mentális állapotát is igyekszünk szebbé és elviselhetőbbé tenni.

A stresszes életvitelre visszatérve: mindannyiunkat ezernyi hatás ér: családunk, munkahelyünk, életünk, életvitelünk – ezekhez személyre szóló segítséget, megoldást próbálunk találni és adni – szólt munkásságáról a fiatal szakember, aki gyakorlatban is bemutatta a zeneterápia hatásait, melynek során a résztvevők megtapaszthatták, hogy egy rövid, fél órás foglalkozás is mennyire növelni tudja az ember éberségét, fittségét. Brazsil Ágnes két hangszer segítségével vezette a foglalkozást.

– Zanzulát és tibeti hangtálat használtam. Én egy receptív – érzelmekre ható – terápián szemléltettem a hatásokat. Az emberek egyfajta passzív állapotban vesznek részt a foglalkozáson. A tibeti hangtálakat az ókortól kezdve használják, különböző hangmasszázsoknál is nagyon jó ellazító hatást lehet vele elérni. A másik hangszernek, a zanzulának pedig dél-afrikai gyökerei vannak. Mivel a foglalkozásnak szemléltető jellege volt, igyekeztem olyan hangszereket használni, melyek saját gyakorlatom és tapasztalom szerint sokaknál nyugtató és pozitív hatást ér el és ősi ösztönöket ébreszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!