Vízfürdőbe került Zrínyi-Újvár több száz éves itatója

2017. június 06., 17:59 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Pezzetta Umberto
komment
Zalaegerszeg - Zrínyi-Újvár régészeti feltárásáról a Zalavíz medencéjébe költözött az a mintegy 350 éves vályú, amiből Zrínyi Miklós is itathatta a lovát.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mint arról már beszámoltunk, Őrtilos és Belezna határában a közelmúltban feltárták Zrínyi-Újvár kútját, amiből sikerült épségben felszínre hozni az eredetileg a kúthoz tartozott itatóvályút. A becses lelet viszonylagos épségben bukkant elő, ami annak köszönhető, hogy iszaprétegek közé került, amelyek megóvták a kiszáradástól és az elkorhadástól egyaránt.

A szabad levegő kockázatos közeg a közel 3 méter hosszú, fél méter magas és 60 centi széles vályú számára, így a konzerválási munkálatok megindulásáig mielőbb tiszta vízbe kellett kerülnie. Ehhez nyújtott segítséget több cég is a Göcseji Múzeumnak, s kedden a megyeszékhelyre szállították az 1600-as évekből származó itatót.

Hét ember kellett hozzá, hogy a több száz kilós alkalmatosság egyáltalán eljusson a járműig. Mint Horváth Imre, a múzeum műtárgyvédelmi osztályának vezetője elmondta, fontos volt, hogy mielőbb az eddigihez hasonló közegbe kerüljön a lelet, s megálljon az állagromlás.

Most első lépésként egy passzentosabb medencét kell találniuk a konzerváláshoz, s előkészíteni az impregnálás akár több évig is eltartó folyamatát. Eközben bizonyára arra is fény derül, milyen fából készült az itató.

Magyar Hajnalka

2017. június 06., 17:59 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Pezzetta Umberto

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...