Hírek

2015.08.28. 09:01

Zsarolt, lopott, rabolt a zalaszentgróti fiú - Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíró

Zalaegerszeg – Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a nyomozási bíró azzal a fiatalemberrel szemben, aki a gyanú szerint idős osztrák férfit rabolt ki Lentiben szombaton délután.

Arany Gábor

A Zalaszentgróton élő 17 éves, pókaszepetki fiatal ellen korábban négy rendbeli zsarolás és más bűncselekmények miatt folyt már eljárás, mert harmadmagával fenyegetéssel szerezte meg gyermek-, illetve fiatalkorú áldozatai értékeit. Emiatt nyolc hónapig állt lakhelyelhagyási tilalom alatt, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy április elején lopjon. Emiatt is folyik ellene jelenleg  büntetőeljárás, miközben a zsarolásokért egy év, végrehajtásában három esztendő próbaidőre felfüggesztett fogház büntetést kapott idén május közepén jogerősen. Vallomása szerint a bűncselekményeket azért követte el, hogy pénzhez jusson, mert élettársával és nemrég született gyermekükkel nagyon rossz anyagi körülmények között élnek.

Ilyen előzmények után a fiatalember augusztus 22-én délután fél ötkor Lentiben a buszpályaudvar közelében bottal is nehezen közlekedő 84 éves osztrák férfit és élettársát szólította meg, hogy gyermekére hivatkozva ételre, buszjegyre kérjen pénzt. Az idős férfi nemet mondott, de önkéntelenül a farzsebében lapuló tárcájához nyúlt, amit a fiatalember észrevett. Ez után követte őket, majd amikor az osztrák férfi élettársa távozott, az idős férfit a Kossuth utcai ékszerboltnál újra megszólította és pénzt kért tőle. Nem kapott választ, ekkor a fiatalember az idős ember háta mögé lépett, fellökte és a térdre eső áldozata zsebéből kiemelte a bankkártyát, 125 ezer forintot rejtő tárcáját, majd elmenekült. A tárcából kivette a pénzt, a többit a buszállomáson a szemetesbe dobta. A rablót két nappal később fogták el, 103 ezer forintot megtaláltak nála.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség az előzményekre is tekintettel, a bűnismétlés veszélye miatt az előzetes letartóztatás elrendelésére tett indítványt. Az egerszegi járásbíróság nyomozási bírója azonban ettől eltérően elegendőnek tartotta a lakhelyelhagyási tilalom elrendelését.

A döntés ellen az ügyész fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!