Hírek

2015.06.28. 16:09

Zsidóság, magyarság: Arról beszéltek, ami a két népet összeköti

Keszthely - Ami összeköt! címmel konferenciát rendezett vasárnap Keszthelyen az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a helyi Hit Gyülekezete.

Szabó Judit

Dr. Szarka Lajos történész, a baráti társaság elnöke elmondta, hogy nemrég alakult a szervezetük, a vasárnapi program a bemutatkozó rendezvényük volt.

– A konferencia célja rámutatni azokra az értékekre, amelyek a zsidók ittlétéből, magyar kultúrához, tudományhoz, gazdasághoz való nagy mértékű hozzájárulásából fakadnak. Számos példát lehetne említeni, de talán elég annyi, hogy a 16 magyar Nobel-díjas közül 12 zsidó származású – emelte ki dr. Szarka Lajos.

Ilan Mor nagykövet köszöntőt mond. Fotó: Szabó Judit

Hozzátette, hogy a keszthelyi zsidóságra is igazak az elmondottak. Előadásában később részletesen beszélt a város híres zsidó személyiségeiről, például Goldmark Károly zeneszerzőről, Schwarz Dávidról, a merev szerkezetű, kormányozható léghajó feltalálójáról és többek között Simon Böskéről, a járási tiszti főorvos lányáról, aki megnyerte az első magyar szépségversenyt – 1929-ben lett szépségkirálynő –, sőt Miss Európává is választották.

A konferencián jelen volt Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom mindig multikulturális volt, amelybe a zsidók is beilleszkedtek, és nagyon sokat tettek az ország fejlődéséért. Beszélt a holokausztról és az antiszemitizmusról, amely – mint fogalmazott – a tudatlanságon és a félelmen alapul. Ellene a kereszténységnek és zsidóságnak közösen kell felvennie a harcot, tette hozzá.

Dr. Szita Szabolcs (balról) és dr. Szarka Lajos (jobbról) is előadást tartott.

– Oktatás, oktatás, oktatás – mondta e szavakat magyarul az angol nyelven előadott beszédében megoldásként.

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Varga Andrea járási hivatalvezető, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a város nevében Mohácsi József önkormányzati képviselő, Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke és Szabó Balázs, a keszthelyi Hit Gyülekezete lelkésze.

Dr. Róbert Péter történész, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem docense a híres magyar zsidókról tartott előadást, dr. Szita Szabolcs történész professzor, az MTA doktora pedig Raoul Wallenberg, a humánum lovagja címmel.

Végül – a Sabbathsong Klezmer Band koncertje előtt – Cséby Géza irodalomtörténész megnyitotta Kiss Péter soproni fotográfus mai Izraelt bemutató tárlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!