Hírek

2016.01.27. 11:58

ZTE-stadion: mostantól rajt, kezdődik a munka!

Zalaegerszeg – „Telt házas” sajtótájékoztatót tartottak szerda délben az egerszegi városházán. A sportos jelleg nem véletlen, hiszen az apropót a ZTE-stadion befejezésének munkálatainak megkezdése jelentette, s megtörtént a munkaterület átadása.

Kerkai Attila

A szerdai eseményen megtelt a városháza ülésterme, így Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is erre tért ki legelőbb.

– Sajtótájékoztatón ennyien talán még nem voltak ebben a teremben, s ez is mutatja, hogy a ZTE FC igenis érdekli a közvéleményt, így az itt élő embereket  –  hallottuk a város első emberétől. –  Egy  ezerkilencszázhúszban alapított klubról van szó, amely lassan száz éves lesz, melynek életében komoly mérföldkövek vannak. Az 1972-es NB I-es feljutás, majd a 2002-es eddigi első és egyetlen bajnoki cím és most következhet a ZTE-stadion  felújításának befejezése, amelyre 2004 óta vártunk. Ehhez kellett az is, hogy a ZTE FC  vezetésében változás történjen, hiszen érkezett Végh Gábor többségi tulajdonos, s a klub,  valamint az önkormányzat kapcsolata nagyon gyümölcsöző. Februártól elindul a stadion befejezése, amely az év végéig megtörténik a közbeszerzési eljárás nyertese, a ZÁÉV ZTE Stadion Konzorcium kivitelezésében.

Balaicz Zoltán ezt követően köszönetet mondott mindazoknak, akik az előkészítésen dolgoztak,  kiemelve Vigh László országgyűlési képviselőt a lobbitevékenységéért. A kormány által 2014-ben meghirdetett Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló projekt  költségvetése  1 milliárd 250 millió forint, az erről szóló   támogatói szerződést  2015 decemberében írták alá.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Vigh László országgyűlési képviselő  hozzászólásában  megemlítette: bárhol jár az országban, a ZTE eredményei, jelene érdekli az embereket.  Mint mondta, sokszor bírálat is elhangzik a stadionfejlesztések okán, hogy szükség van-e ezekre. Úgy fogalmazott: szükség van  rá és nem vethetők össze más fejlesztésekkel.

– A ZTE érdekli a közvéleményt és nekem csak annyi kérésem lenne: az ősztől fogadjuk itthon a Fradit a Honvédot és a többi NB I-es csapatot. Mert ennek a megyének el kell bírnia egy élvonalbeli labdarúgó együttest  – vélte.

Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa szerint másfél éve tartó egerszegi szerepvállalása kezdete az álmokról szólt, és ebben nincs egyedül, hogy az NB II-ből az NB I-be jussanak. Az  álmokból szerinte már nagyon sok megvalósult. Például az utánpótlás fejlesztésében konkrét eredményekről lehet beszámolni, az infrastruktúra pedig folyamatosan fejlődik.

– Mindezeknek  a megkoronázásaként a stadion felújítása is befejeződik, és sok sikert kívánok ehhez a kivitelezőnek – mondta Végh Gábor  zárásként.

Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója ezt követően  az elvégzendő munkákról tájékoztatta a megjelenteket. A 2002-ben kezdődött stadionfelújítás első üteme 2004-re megtörtént, ám a végleges befejezése csak most indulhat meg. Azaz,  egy teljesen megújult fedett északi lelátó épül  kizárólag ülőhelyekkel, a keleti és a nyugati lelátók alatti vizesblokkok  kiépítése is megtörténik. A déli lelátó alá  tervezett székszáz és öltözők szintén kialakításra kerülnek, s megépül a pálya fűtését biztosító kazánház is. Mindezekhez  megfelelő közműhálózat  és parkolórendszer  létesül.

A munkálatok a ZTE FC NB II-es és jelenleg második, azaz feljutó helyne álló  csapatának  tavaszi mérkőzéseinek megrendezését nem befolyásolják.

Mint elhangzott, a munkálatok legkésőbb 2016 decemberéig megvalósulnak, az  átadást követően pedig az önkormányzat a létesítmény fenntartására az átadástól számítva 15 éves kötelezettséget vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!