Hírek

2017.06.11. 14:07

"Zúg a nóta: sült-e prósza?" - 23 csapat indult a prószafesztiválon

Vasárnap délelőtt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjével kezdődött el az Egerszeg Fesztivál egyik elmaradhatatlan színfoltja, a Keresztury VMK által szervezett prószafesztivál.

Magyar Hajnalka

Idén némileg új kihívásokkal nézett szembe a 23 benevező csapat, például versbe kellett szedniük prószájuk receptjét. A Kodály úti óvoda hölgyei ezt túl is teljesítették, A prósza rabjai nevet viselő csapat ugyanis a vers mellé egy prósza „rab-szódiát" ugyancsak költött, amit azon melegében elő is adott a zsűrinek, a Zúg a Volga dallamára. Nem csak a prószasütésben, a dalolásban is akadt konkurenciájuk, hiszen a prószasátor mindkét végében dolgoztak a vonók és rezegtek a hangszálak, fittyet hányva az izzó forróságra. Az ötfős szakmai zsűrit sűrűn kellett frissítőkkel kínálni, hogy el ne lankadjon a kóstolás felelős procedúrájában.

Munkában a prószafesztivál zsűrije. Szemből Tóth Endre, mellette Pörzséné Devecz Sarolta prószakirálynő és Horváth Mária  szakoktató
Fotó: Katona Tibor

– Az értékelésben fontos szempontunk, hogy ezt a kitűnő alapanyagot mennyire sikerül a csapatoknak újszerű módon elkészíteni és tálalni azon cél mentén, hogy a prósza elfoglalhassa illő helyét a modern gasztronómiában – fejtette ki Tóth Endre mesterszakács, a zsűri elnöke. – Lényeges a tradicionális ízvilág megőrzése is, a prósza egyik titka amúgy az igazán jó burgonyában rejlik.

 

A zsűri 5 kategóriában osztott díjakat, az 1. helyezettek az alábbiak. A legfinomabb tradicionális prósza  díja: Gyöngyvirág Nyugdíjas klub. A legszebben terített asztal: Mozgáskorlátozottak Zala Megyei Egyesülete. Legszokatlanabb prósza: Zöldek. Legjobb vers: Keresztury VMK. Legtisztábban dolgozó csapat: Űrhajós úti bölcsőde. Mindezen túl 14 csapat különdíjban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!