Hottó

2015.07.24. 12:53

Bábosok, lovasok a hottói Faluháznál

Hottó - Az észak-zalai kis településen, Hottón működő Zabolázó Lovasudvar közreműködésével a napokban lehettek részesei az látogatók annak gyerekprogramnak, amelynek keretében elsősorban a bábszínházi produkcióké volt a főszerep. Nem véletlenül, hiszen 2015-ben már ötödik alkalommal rendezték meg a hottói bábparádét.

Civil Tudósítónktól

A bábos fesztivál története körülbelül 10 évre nyúlik vissza. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt ugyanis a településre költözött Boráros Szilárd bábtervező és felesége, Milada, valamint a Varga Péter és párja, Zsófi, ők ketten a Ziránó Bábszínház alapítói. Akkor saját házaikban, azok udvarán rendszeresen szakmai work shopokat szerveztek nyaranta a bábos barátok és ismerősök részére, melyre az ország minden részéből érkeztek bábmesterek. 2010-ben maga a polgármester kezdeményezte, hogy mintegy, a szakmai programot követő nyilvános bemutatóként vigyék ki a faluba a rendezvényt. Azóta ezt minden esztendőben megteszik. Tavaly egy sikeres pályázaton nyert összegből Európai Unió és Magyarország kormányának köszönhetően finanszírozták a programot, a kiegészítő programok finanszírozására pedig mecénásainknak köszönhetően jutott pénzügyi fedezet.

Hottó Zalaegerszegtől mintegy 8 km-re, a Göcseji dombság egy viszonylag magas északi pontján található. Két falurészből: Hottóból és Zalaszentmihályfából áll. Zalaszentmihályfa határában található a megye egyik legpatinásabb műemléktemploma (XIII. századi Árpád kori, román stílusú). A település írásos említése Holtou néven először 1278-ban, majd 1378-ban, 1439-ben szerepel (víztelenné vált tavat, vizes területet jelent). Ma magánkézben ugyan, de két szép tó található a falu alacsonyabban fekvő részében, írja a falut bemutató ismertetőjében Vincze Ferenc polgármester.

Idén a mecénások jóvoltából a bábparádé keretében Hipponetes emberei (faragott lovas körhinta élő zenével), a Magamura Alkotóműhely bábkészítői, a Kasírmasír promenád zenekar tagjai, a Mesebolt Bábszínház művészei, s persze a helyi Ziránó Bábszínház aktivistái léptek a közönség elé a Faluház udvarán. Az egybegyűltek láthatták Kovács Géza bábrendező munkáját Vásártér címmel, a Vitéz László sorozatból Az elásott kincset, valamint a szerelmes Pulcinellát is.

A képösszeállítás betekintést nyújt a hamisítatlan bábos és vásári hangulatba.

Címkék#hottó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!