Kehidakustány

2017.07.14. 17:50

Harmonikaszó mellett főzték a sertéspörköltet

Kehidakustányban július 1-jén tartották a XVI. Juliálist, a település legnépszerűbb rendezvényét.

Civil Tudósítónktól

Az időjárás idén is kegyes volt, mert bár a falunapot megelőző napokban egy hirtelen jött vihar összetörte a rendezvénysátrat és a ponyvát teljesen szétszakította, a juliális napja verőfényes napsütéssel indult.

A harmadik alkalommal megszervezett meghívásos főzőversenyen 11 csapat vett részt: Dobronak, Vásárosnamény, Kallósd, a helyi Hagyományőrző Mariska Udvar, a Kehidakustányi Sportegyesület, a Kehidakustányi Polgárőr Egyesület, a helyi vadászok, Laci és dámái (amatőr tánctársulat), a Pörkölt ördögei (a helyi óvoda szülői munkaközösségének tagjai), és a (H)ősök (az iskola szülői munkaközösségének tagjai). A Szabó Imre által főzött étel a szociális étkezésben részesülők ebédjét biztosította.

Lázár István polgármester a Virágos Kehidakustány verseny nyertesével, Szaló Árpádnéval
Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

A sportpályára érkező főzőcsapatok 10 órától vehették át az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (sertéshús, burgonya, hagyma). A főzőcsapatoknak sertéspörköltet kellett készíteni tócsnival. A feladat idén is az volt, hogy a rendezők által biztosított hozzávalók felhasználásával ki-ki saját ízlése, kreativitása, gasztronómiai tudása szerint készítse el az előírt finomságokat. A verseny kezdetét harsonaszó jelezte 11 órakor, ekkor gyújthattak tüzet a bográcsok alá. A rendezvény moderátora Gergely János volt, a jó hangulatról pedig harmonikájával Németh Norbert gondoskodott.

A csapatoknak 15 óráig volt lehetőségük elkészíteni az ételt és bemutatni a zsűrinek - Tóthné Matil Alexa (Batthyány-kastély), és Ringbauer Tünde (Hunguest Helios Hotel).

A rendezvény résztvevői minden főzőhelyen kóstoló adagot kaptak és az információs ponton kapott tikettel szavazhattak a legízletesebb ételre.

Az eredményhirdetés során a "Virágos Kehidakustány" díjait is átadta Lázár István, Kehidakustány polgármestere. A főzőverseny díjazottjai: I. helyezett: Vásárosnamény, II. helyezett: (H)ősök, III. helyezett: Dobronak, a közönségdíjat a Hagyományőrző Mariska Udvar csapata vehette át. A "Virágos Kehidakustány" eredményei: I. helyezett: Szaló Árpádné, II. helyezett: Bécs Mária, III. helyezett: Kreisz Pálné.

A juliálisra kilátogató családokat egész napos programokkal várták a szervezők. A kisebbeket kétszintes mobil játszóház, kétféle légvár és pónilovaglás várta, a nagyobbakat pedig csocsóasztal, xbox sátor, a focipályán pedig mindenki kipróbálhatta magát az íjászkodásban is a helyi íjászcsapat segítségével.

Nagy-Krónert Ildikó a lelkes gyerekseregnek most is szebbnél szebb csillámtetkókat készített. Délután Tabáni István koncertjét élvezhették a rendezvényre érkezők, majd a Dirty Slippers zenekar lendületes pop-rock koncerttel szórakoztatta a közönséget. 21 órától a Muzsika Tv élő felvétele következett Josh, Rony és Mr. Rick fellépésével. A felvétel egy hónapon belül kerül adásba. A programot a Deja Vu együttes koncertje zárta. Az est folyamán a látogatók közösen dúdolhatták az ismert slágereket és táncolhattak a kedvenc dallamokra. A főzőversenyen résztvevők kinyilvánították: a következő juliálison is szívesen főznének.

Sándorné Kovács Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!