Kehidakustány

2016.06.05. 05:27

Tájház, tündérkert - Megőrzik az épített és a természeti kincseket

Kehidakustány - Tájházat és őshonos gyümölcsfákkal teleültetett tündérkertet avattak szombaton Kehidakustányban.

Szabó Judit

Kemencés, döngölt agyagpadlós, régi népi használati tárgyakkal berendezett tájházzal gazdagodott Kehidakustány, így a főként idegenforgalomból élő település új látnivalót tud kínálni a vendégeknek. Lázár István polgármester elmondta, hogy már évekkel ezelőtt megvette az önkormányzat a magántulajdonú épületet, ahol tájházat alakítottak ki, és megvásárolták a vele szemközti, korábbi tulajdonosáról Mariska udvarnak elnevezett ingatlant is. Az utóbbit közösségi célokra használják, itt tartották például a húsvéti rendezvényüket. A jövőben pajtaszínház, kézműves foglalkozások és sok más program helyszíne lesz a Mariska udvar, itt kap helyet a gyerekek nyári napközis tábora is.


A tájházban a régi paraszti kultúra tárgyi emlékeit tekintheti meg a látogató. A berendezés jórészt a házhoz tartozott, a többit a kiállítást berendező Gellért Erzsébet kehidakustányi fazekas gyűjtötte össze a faluból.

A korábban a Nagy és a Kelemen család tulajdonában álló két épületre pályázati forrásokból közel 25 millió forintot fordított az önkormányzat, és sok önkéntes munkával jutottak el a szombati avatóünnepségig.

A tájház udvarában őshonos fajtákból álló gyümölcsöskertet, úgynevezett tündérkertet hoztak létre. Huszonkét fát ültettek el, mégpedig a pakodi, valamint a tilaji oltónapokon előállított csemetékből. Körte, szilva, barack és cseresznye került a kertbe - több fajta a helyi zártkertekből, hegyhátakról való -, s a fákat örökbe fogadták a gyerekek. Ezzel is erősítik a kötődésüket a településhez. Lázár István elmondta, hogy ha a fák termőre fordulnak, a gyümölcsöt az intézményeikben használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!