Kemendollár

2015.05.10. 19:01

Megszentelték a Kemend-hegyi kápolnát és harangját

Kemendollár – Tavaly év elején még körülállványozva állt a Kemend-hegyen a Szent Kristófról elnevezett kápolna, de befejeződött a felújítása, és vasárnap megtörtént az épület, valamint az új harang felszentelése is.

Hajdu Péter

Sokan felsétáltak a közeli Kemendollárról és Pókaszepetkről is szép számmal érkeztek vasárnap délután a kemendi szőlőhegyre, ahol kívül-belül megújulva várta az érdeklődőket a Stent Kristóf kápolna. Az egyhajós templomot gróf Festetics Kristóf építtette 1746 és 57 között.

Az ünnepségen Koronczi László, az egyházközség elnöke felelevenítette a kápolna legendáját, s szólt történelmi múltjáról. A tavaly befejeződött munkák közé tartozott az 1943-ban elvitt eredeti harang pótlása, egy új, 160 kilogrammos bronz harangot öntettek Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mesterrel.

A templom melletti festői kilátású dombtetőn zajlott le az ünnepség, amelyben közreműködött Rostetter Szilveszter orgonaművész, a veszprémi Szent Margit templom kántora és énekkara. Szerenka Miklós, a veszprémi érsekség általános helynöke mondott imát, majd pap társaival körbe járta és felszentelte a falakat, s utána az új harangot. Ezt követően helyére emelték a harangot. A templomnak hosszú évek alatt átáztak a falai, s az egész homlokzat, a torony is speciális kiszárító-felújító vakolatot kapott, és műemlék épületekre való festékkel vonták be. A lábazat előtti járda alá dréncsöveket fektettek a lefolyó esővíz elvezetésére, és a templombelsőt is szigetelték, festették. Az ünnepségen beszédet mondott Vigh László és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, majd szentmisével ért véget az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!