Kert

2013.10.28. 21:08

Tavasszal vagy ősszel az igazi?

Itt a gyümölcsfa- és szőlőoltványok, illetve egyéb fásszárú gyümölcsbokrok telepítési ideje. Azonban sokszor felvetődik a kérdés. Mikor jobb ültetni, ősszel, vagy tavasszal?

Hajdu Péter

Mindkét időpontnak vannak hívei. Aki tavasszal ültet, elmondhatja, korábban látja értelmét a munkájának, mert már abban az évben nyáron elkezd hajtani, fejlődni a növény. Az ősz, a jelen időszak hívei azt mondják, az igazi telepítési időszak az ősz. Hiszen tavasszal sajnos nem ritka a szárazság, ami a rendszeres öntözést követel, nehezebben fejlődik a csemete. Ilyenkor ősszel azonban van ideje megeredni, és az őszi esők, majd a hó elegendő csapadék utánpótlást nyújt, és biztosabban megerednek a fiatal növények, a fagy ellen azonban fedni, védeni kell őket.

Szakértők véleménye szerint konténeres, azaz földlabdás növények esetén majdnem mindegy, jól bírják a tavaszi kiültetést, persze az öntözés ez esetben elmaradhatatlan. A szabad gyökerű csemeték esetében magam is hajlok az ősz előnye felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!