Kert

2017.02.27. 15:01

Tél a pincékben

Az elmúlt hét végén, köszönhetően a kellemesebb napsütésnek valószínűleg sokan néztek körbe a portáikon, vajon milyen pusztítást végeztek a hosszú, kemény mínuszokkal terhes téli hetek.

Zalai Hírlap

A pincékben, mellékhelyiségekben tárolt burgonya nagy része például egészen biztosan áldozatul esett.

Közismert, a burgonya tárolására szellős, fagymentes hely a legalkalmasabb. De ez azt idén alighanem nem vált be maradéktalanul. A krumpli ugyanis nagyon érzékeny, keményítőtartalma magas, ezért már 0 fokon megindul ennek a cukorrá bomlása, ettől megédesedik a gumó.

A fagytól megmenekült burgonyát válogassuk újra át
Fotó: archív

Mínusz 1-3 fokon a krumpli megfagy, az ideális tárolási hőmérséklet 3-5 fok. Az ennél melegebb, párás helyiség viszont megindítja a csírázást, a krumpli tárolására alkalmatlan.

Elvileg a tél folyamán többször át kell válogatni, ha penészes, puha darabot találunk közte, dobjuk ki. Ha ez elmaradt, most már nem halogathatjuk tovább. Az öreg, csírás, zöldes gumók szolanintartalma magas, ez mérgezést okozhat, ezért az ilyen krumplit fogyasszuk. Ha megindult a csírázás, a csírákat le kell törni, ezzel nyerhetünk némi időt, hogy még néhány hétig ehessük az "öreg" krumplit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!